Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Empresa i Treball iniciarà el procés per elaborar un nou Pacte Nacional per la Indústria abans d’acabar juliol

ACN Barcelona.-La Direcció General d’Indústria posarà en marxa el procés per elaborar un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) abans d’acabar juliol. “Serà un instrument fonamental que haurà de […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Barcelona.-La Direcció General d’Indústria posarà en marxa el procés per elaborar un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) abans d’acabar juliol. “Serà un instrument fonamental que haurà de tenir deu accions realment transformadores i executables a curt termini, acompanyades de la corresponent dotació pressupostària”, ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en l’acte d’inauguració de la cimera ‘Som Indústria’. En la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball ha destacat la importància d’apostar per la innovació, la inversió i el talent per “transformar” la indústria. En matèria d’inversió, Torrent ha alertat que si l’Estat “centralitza” els fons europeus, es prendran decisions que tindran un cost de futur “inassolible”.

El conseller d’Empresa i Treball ha defensat implementar mesures concretes “d’ajuda” al sector industrial per fer front a la “complexa” situació derivada de la pandèmia. Tot i això, també ha fet una crida a “no abandonar” la vocació de “transformació”, amb una aposta per la inversió, la innovació i el talent. Torrent ha reivindicat els fons europeus com una “palanca de canvi”, però ha assegurat que perquè siguin una “oportunitat real” han de tenir un impacte en projectes transformadors que puguin esdevenir tractors per a la resta del teixit productiu. En aquest sentit, el conseller ha apostat per un model de “governança descentralitzada”, basada en la subsidiarietat. “Si l’Estat té la temptació de centralitzar els fons europeus i es refugia en la concentració i la discrecionalitat es prendran decisions que tindran un cost de futur inassolible”, ha advertit. Per això, el titular d’Empresa i Treball ha reclamat “coparticipar” en el disseny dels projectes i aconseguir que els recursos arribin a les petites i mitjanes empreses. Per altra banda, Torrent ha reconegut l’existència de llacunes creixents en la innovació industrial i ha assegurat que aquest àmbit serà una “prioritat” del departament. “Volem que tota l’excel·lència en investigació i coneixement generada a les universitats es transformi també en patents i productes”, ha manifestat. En matèria de formació, el conseller ha recordat la recent aprovació del pla de xoc de polítiques actives d’ocupació per part del Govern i ha destacat la importància de preparar els treballadors per a les “transformacions” del sector. El titular d’Empresa i Treball ha defensat incloure tots aquests elements en el pròxim PNI i ha anunciat que la Direcció General d’Indústria començarà aquest mes el procés per elaborar-lo. “Ho farem amb voluntat de diàleg, de trobar grans acords i grans consensos”, ha manifestat Torrent. El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha reclamat elaborar el PNI amb la “màxima urgència”. “No tenim temps”, ha alertat. Així mateix, ha assegurat que el nou pacte esdevindrà un element de concertació on les administracions, els agents socials i econòmics, la societat civil i el món empresarial hauran de convergir per repensar el sector industrial. En aquest sentit, el president de la patronal ha reclamat una “política integral i decidida” per fer Catalunya “més industrial”, amb una aposta pel talent, la innovació i l’energia. Per la seva banda, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha reclamat “aliances” entre el sector públic i el sector privat, així com entre l’àmbit productiu i el coneixement. “Apostar per les pimes, pel reforçament del teixit industrial, per la formació de bons professionals i pel coneixement és una aposta per una economia més robusta, resistent, dinàmica, més preparada, més generadora de benestar i vertebradora del país”, ha conclòs.