Divendres, 2 de desembre de 2022 - Edició 1589
La República

Els Verds, després de guanyar el Concurs: “Estem molt contents del nivellàs mostrat per les tres colles del podi”

ACN Tarragona – Els Castellers de Vilafranca han celebrat la victòria del 28è Concurs de Castells de Tarragona lloant el nivell exhibit per totes les colles a la Tàrraco Arena […]

Agències 02/10/2022

ACN Tarragona – Els Castellers de Vilafranca han celebrat la victòria del 28è Concurs de Castells de Tarragona lloant el nivell exhibit per totes les colles a la Tàrraco Arena Plaça, en especial referència a la Joves i la Vella de Valls, amb qui han compartit podi. “Estem molt contents del nivellàs mostrat”, ha apuntat en roda de premsa el cap de colla dels Verds, Sisco Benet, que ha celebrat el triomf de la seva entitat, si bé ha matisat que no està “satisfet del tot” degut a les diverses caigudes patides aquest diumenge. Tant els vilafranquins, com les colles vallenques i l’organització -Coordinadora de Colles Castelleres i Ajuntament de Tarragona- han ressaltat la “represa impressionant” que està vivint el món casteller després de l’aturada pandèmica.

Benet ha recordat que fa deu mesos les colles encara sortien a plaça “amb una mascareta que la meitat dels castellers no volien”, i ha reivindicat que Verds, Joves i Vella van signar ara fa un any el ‘manifest de Sant Fèlix’ per exigir la fi de les restriccions sanitàries per alçar castells. “Som les tres colles que, malgrat els entrebancs i els pals a les rodes, hem buscat esforços d’on fos per arribar fins avui”, ha asseverat Benet.

Tot i aplaudir el nivell exhibit aquesta temporada i durant el concurs d’aquest diumenge, el cap de colla dels Verds també ha assegurat que les colles “no han tornat amb normalitat” degut a les defuncions per covid i a la pèrdua de gent que ha marxat de les entitats. Benet ha recalcat que les agrupacions castelleres “continuen tenint moltes dificultats i necessitats”.

Al seu torn, el cap de colla de la Joves Xiquets de Valls, Pere Rico, ha aplaudit els “esforços increïbles” de totes les colles per arribar al Concurs i ha celebrat la segona posició assolida aquest diumenge, tot i haver tingut la victòria a tocar dels dits. Rico ha admès que la caiguda de la torre de 8 neta els ha “trastocat”, ja que era una carta que tenien “molt treballada”.

Haver fet llenya seguidament amb el 5 de 9 ha dut la colla a plantejar-se provar de nou la ‘bèstia indomable’ però la normativa els ho ha impedit perquè anteriorment ja l’havien intentat i desmuntat. “No era dia d’intentar res més”, ha afegit, en relació a dur a plaça altres construccions per superar els Verds.

Des de la Vella de Valls, el cap de colla, Albert Martínez, ha assegurat que la diada “ha emocionat i empès” les colles a tirar endavant des de principis d’any, quan la pandèmia encara obria diversos interrogants sobre la viabilitat del Concurs. “El món casteller ha guanyat en conjunt després de superar la pandèmia tal com ho hem fet”, ha recalcat, tot advertint que la Vella aspira a recuperar el títol de colla guanyadora el 2024.

Des de l’organització, tant la Coordinadora de Colles Castelleres com l’Ajuntament de Tarragona han destacat que “fa pocs mesos, no es creia que fos possible celebrar el Concurs”. Just quan es compleixen 90 anys de la primera edició, el consistori i la CCCC han celebrat la “reinvenció” que ha fet el sector després de la pandèmia “per tornar a ser una referència a tot el país”.

La direcció del certamen ha apuntat que aquest diumenge s’han alçat a  la TAP un total de 46 construccions, de les quals hi ha hagut 21 actuacions individuals. De totes les colles participants, nou han fet la seva millor actuació de la temporada. Pel que fa a les assistències sanitàries, hi ha hagut 71 persones ateses, de les quals 13 s’han derivat fora de la Tàrraco Arena Plaça.