Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Els lloguers cauen un 9% a Barcelona respecte a l’últim pic de preus del tercer trimestre del 2019

ACN Barcelona.-Els preus dels lloguers a Barcelona han baixat un 9% en el primer trimestre de 2021 en comparació amb l’últim pic del tercer trimestre de 2019, segons dades de […]

Avatar
Agències 28/05/2021

ACN Barcelona.-Els preus dels lloguers a Barcelona han baixat un 9% en el primer trimestre de 2021 en comparació amb l’últim pic del tercer trimestre de 2019, segons dades de la Cambra de la Propietat de Barcelona (CPUBCN). Actualment, les rendes se situen en 905 euros de mitjana, per sota dels 1.005 euros assolits entre juliol i setembre de 2019. L’entitat ha atribuït aquest descens a la reducció de la demanda provocada per la pandèmia, i ha assegurat que aquesta baixada “no és conseqüència” de la llei de contenció de rendes, en vigor des de setembre de 2020. De fet, ha recordat que Madrid ha registrat una reducció de preus similars a la de la capital catalana tot i no tenir una legislació de control de les rendes.

A Barcelona, l’estoc d’habitatges disponibles per arrendament s’ha duplicat a finals de 2020. Tot i això, la Cambra de la Propietat alerta d’una reducció del 10,2% de l’oferta des de setembre de l’any passat per la retirada de pisos del mercat d’habitatge a conseqüència de la situació “d’inseguretat jurídica” de la legislació catalana. “Fins ara no s’ha pogut demostrar l’eficàcia de la llei de contenció de rendes, ja que el mercat de lloguer s’autoregula per buscar l’equilibri”, ha conclòs la Cambra de la Propietat. L’entitat també ha lamentat que la llei posi el focus en els grans tenidors, una figura “totalment minoritària” a Catalunya. Per altra banda, la demanda de lloguer temporal a Barcelona ha caigut dràsticament el 2020 per la “desaparició” de col·lectius “molt importants” per la ciutat, com els estudiants, els turistes o els treballadors estrangers temporals. En contraposició amb la tendència de Barcelona, la renda contractual mitjana ha augmentat un 2,1% interanual a Catalunya el 2020, fins a 636 euros al mes. En el primer trimestre de 2021, la mitjana ha estat de 617 euros. Per fer aquests càlculs, la Cambra de la Propietat ha exclòs la capital catalana, ja que considera que per la seva magnitud del mercat de lloguer “esbiaixa” els resultats de tot Catalunya. Per donar resposta al “problema” en l’àmbit d’habitatge, l’entitat ha reclamat una “clara inversió pública”, així com contribuir a solucionar la “preocupant” situació dels joves en el mercat de treball, la qual cosa repercuteix en l’accés a l’habitatge.