Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023
Edició 1774

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 04 de juny del 2023

Els funcionaris judicials inicien una vaga indefinida perquè els apugin el sou com als lletrats de justícia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els sindicats de funcionaris judicials han iniciat aquest dilluns una vaga indefinida per aconseguir millores retributives en línia del que van aconseguir fa poc els lletrats de l’administració de justícia (laj) arran d’una vaga de dos mesos. Les aturades seran de 10 a 1 del migdia cada dia, però el dimecres 19 d’abril, l’aturada serà de tot el dia i es preveu una manifestació a Madrid. Els sindicats convocants, CCOO, UGT, CSIF i STAJ, basen les seves reivindicacions en el reconeixement de les funcions que realment realitza cadascun dels cossos funcionarials i exigeixen la paralització de la tramitació parlamentària de la Llei orgànica d’eficiència organitzativa. En concret, demanen de 350 a 430 euros mensuals més de sou.

(En aquesta actualització s’afegeix informació sobre la concentració feta a Tarragona)

Publicitat

En un comunicat, els sindicats convocants troben més que justificada la convocatòria de vaga perquè el govern ha tractat com a “funcionaris de segona” al 93% del personal de l’administració de justícia, que porta el pes fonamental del treball, elevant les retribucions de només el 7% restant (el cos de laj). Per a les organitzacions convocants, actualment no està reconeguda la responsabilitat, professionalitat i especialització de la totalitat del personal de justícia (cossos generals, especials i metges forenses) ni les funcions reals dels cossos generals. Així mateix, es “menysprea” la implicació, la participació i el paper determinant de la immensa majoria del personal de l’administració de justícia en els nous models organitzatius i tecnològics.

Els sindicats denuncien que el Ministeri de Justícia vol imposar, sense negociar, la Llei d’eficiència organitzativa que posa en risc els llocs de treball, les destinacions, la mobilitat voluntària, les retribucions especials i les funcions concretes del personal dels jutjats. Amb les mobilitzacions i la vaga convocades els sindicats exigeixen la paralització de la tramitació parlamentària d’aquesta llei fins que no s’arribi a un acord per modificar-la a la Mesa Sectorial de l’Administració de Justícia.

CCOO, CSIF, STAJ i UGT també exigeixen el reconeixement professional i retributiu de les funcions que realment realitzen tots els cossos funcionarials, eliminant-se l’acumulació al cos de lletrats de funcions que finalment realitzen i són delegades als cossos generals sense compensació. Per això, reivindiquen l’increment del complement general del lloc, que és l’únic concepte retributiu aplicable per a tots els cossos generals i especials i per a totes les comunitats autònomes, tinguin o no transferides les competències en matèria de personal judicial.

Així, els sindicats reclamen increments retributius de 430 euros mensuals per a metges forenses i facultatius de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (personal funcionari del grup A1, igual que els lag), 400 euros per als gestors i tècnics especialistes de laboratori (grup A2 ), 375 euros per als tramitadors i ajudants de laboratori (grup C1) i 350 euros mensuals per als auxilis judicials (grup C2). Els sindicats reclamen, finalment, l’eliminació de les diferències retributives derivades dels grups de població, elevant-les a les que es perceben al grup 1 (Madrid i Barcelona) i la publicació abans que finalitzi aquesta legislatura i prèvia negociació col·lectiva del reial decret que estableixi els criteris i les quanties mínimes del complement de carrera professional.

Els funcionaris lamenten també que la vaga de laj va provocar la suspensió de molts judicis, als quals anteriorment no assistien, i ara hi ha molts endarreriments. De fet, en un comunicat, els sindicats critiquen “comportaments qüestionables” de molts laj durant la vaga, a qui critiquen també algunes de les seves reivindicacions que deixen de banda, segons els funcionaris, les tasques dels altres treballadors judicials.

L’anterior vaga dels laj i l’actual dels funcionaris ha portat algunes associacions de jutges a plantejar-se també fer vaga per reivindicar millores. Algunes ja han consultat les seves bases, que estan a favor de l’aturada.

A Barcelona s’ha fet una concentració a la Ciutat de la Justícia de la capital catalana, a Sabadell, Mataró i Vilanova i la Geltrú. Altres dies es repetiran les concentracions en aquests jutjats i als de Terrassa, Granollers i Manresa. A la Ciutat de la Justícia, un centenar de funcionaris s’han concentrat a la porta amb pancartes, cartells i botzines. Han mostrat i cridat lemes com ‘Allò públic és de tothom, ni retallades ni privatitzacions’, ‘Sense justícia no hi ha democràcia’, o ‘Per una LOLEO sense trampes’, i a favor de retribucions justes.

A Tarragona, més d’una seixantena de funcionaris s’han concentrat davant del Palau de Justícia de Tarragona per exigir que quedin definides les funcions “reals” dels treballadors i millorar-ne les condicions salarials. Des dels sindicats han denunciat que els secretaris judicials han imposat serveis mínims elevats perquè la vaga no es noti als jutjats. En la protesta, que s’ha allargat durant gairebé mitja hora, els representants sindicals han llegit un manifest.

També s’ha fet concentració als jutjats del Vendrell, mentre que els propers dies es repetiran a la capital, Reus i Tortosa. A Girona i Lleida només es fan concentracions a les dues capitals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió