Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Els doctors David Pérez i Arkaitz Carracedo, premis Fundació Banc Sabadell

ACN Barcelona.-El doctor en Matemàtiques per la Universitat Complutense de Madrid, David Pérez, ha guanyat el III Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria, per la seva contribució […]

Avatar
Agències 18/06/2019

ACN Barcelona.-El doctor en Matemàtiques per la Universitat Complutense de Madrid, David Pérez, ha guanyat el III Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria, per la seva contribució en el camp de les Matemàtiques i la Informació Quàntica, entre les quals s’ha de destacar el desenvolupament matemàtic de la teoria de tensors aplicats a la matèria condensada. Per la seva banda, Arkaitz Carracedo Pérez, doctor en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat Complutense de Madrid, s’ha endut el XIV Premi a la Investigació Biomèdica de la mateixa entitat que ha volgut reconèixer la seva contribució en el camp de la oncologia amb aportacions pioneres per entendre la progressió del càncer de pròstata. Els dos premis estan dotats amb 50.000 euros.

Carracedo ha estat premiat perquè les seves descobertes han obert la porta a noves estratègies terapèutiques basades en la inhibició del metabolisme de les cèl·lules tumorals. La seva investigació ha aconseguit dilucidar els mecanismes d’acció associats a la resposta a tractaments antitumorals, com també les bases moleculars de la progressió tumoral. Pel jurat del premi, l’activitat de Carracedo va ”més enllà” de la investigació amb una dedicació a la difusió del coneixement, com a professor o en activitats socioeducatives amb caràcter divulgatiu. Pérez Garcia, d’altra banda, ha estat reconegut com una ”figura central” en la física-matemàtica i és reconegut per les seves aportacions que connecten la Informació Quàntica, els espais Banach i la Teoria d’Operadors. Entre les seves aportacions cal destacar el desenvolupament matemàtic de la teoria de tensors aplicats a la matèria condensada i els seus avanços profunds utilitzant la teoria d’operadors per estudiar les desigualtats de Bell. Ha aconseguit també demostrar la indecibiltiat de Física Quàntica. El lliurament dels premis serà el dimarts 2 de juliol a la seu de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès.