Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Els centre sanitaris s’hauran de dotar d’un pla de gestió lingüística per atendre els usuaris en la llengua que triïn

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els centres sanitaris públics catalans s’hauran de dotar d’un pla de gestió lingüística per atendre els usuaris en la llengua que triïn. Així ho estableix una instrucció aprovada pel Departament de Salut que té l’objectiu de preservar els drets lingüístics de la ciutadania en aquests equipaments. El text recull que els ciutadans tenen dret a ser atesos en la llengua oficial que escullin, i que les entitats proveïdores de serveis sanitaris del SISCAT (Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) i els seus professionals han de “garantir sempre” l’ús lingüístic que salvaguardi millor la seva salut.

La instrucció també assenyala que correspon a l’administració facilitar els mitjans i les condicions adequades per capacitar el personal que temporalment no disposi dels coneixements lingüístics necessaris per atendre els usuaris en la llengua oficial que triïn. I alhora indica que les entitats proveïdores, i en darrer terme el Departament de Salut, hauran de fer un seguiment de l’aplicació d’aquestes directrius, i que n’avaluaran cada any el compliment.

Publicitat

El pla preveu un diagnòstic de la situació lingüística del centre, els objectius a assolir, així com també la formació lingüística necessària pel personal del centre i mesures per fomentar l’ús del català. També recollirà mesures de seguiment del pla, així com un sistema de gestió de les queixes en matèria lingüística i de les accions correctores adoptades.

El Departament de Salut contractarà dotze professionals per acompanyar els centres a desplegar i complir la instrucció.

Tot plegat respon al convenciment del Departament que la bona comunicació i la capacitat d’entendre i d’establir una connexió completa i empàtica amb la ciutadania és un component “fonamental” de l’atenció sanitària i una de les garanties de la seva qualitat.

També és un element determinant de la seguretat dels pacients. A més, afegeix Salut, garantir una atenció prestada en la llengua dels pacients s’associa de manera directa a promoure les condicions requerides per millorar els indicadors de salut.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió