Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Els caçadors es lliuren de la mascareta però limiten les trobades socials durant les activitats de caça per la covid-19

ACN Bell-lloc d’Urgell.-Els aficionats a la caça a les comarques de Lleida han donat el tret de sortida aquest dissabte a la caça de petites aus i guineus. Els que […]

Avatar
Agències 22/08/2020

ACN Bell-lloc d’Urgell.-Els aficionats a la caça a les comarques de Lleida han donat el tret de sortida aquest dissabte a la caça de petites aus i guineus. Els que han volgut ho han fet sense mascareta, ja que al tractar-se d’una activitat esportiva l’ús d’aquesta no és obligatori. Per contra, el vocal de la Federació Catalana de Caça a Lleida, Miquel Bargalló, diu que les úniques limitacions què es troben derivades del coronavirus afecten sobretot “a la part social”, com ara trobades amb altres grups. “Abans ens ajuntàvem quaranta caçadors per esmorzar o dinar, però ara haurem de vigilar”, ha dit. La mitja veda va començar el passat diumenge dia 16 però fins aquest cap de setmana no es poden abatre les espècies més valorades pels caçadors com guatlles i tórtores.

L’inici de la mitja veda d’enguany ha estat singular, ja que a diferència d’altres anys, el diumenge dia 16 només es va poder caçar unes aus determinades com són el tudó, l’estornell vulgar i la garsa. Això ha provocat que bona part dels caçadors de Lleida hagin començat la mitja veda aquest dissabte, quan ja es permet la caça de guatlles i diumenge, també de tórtores.El membre de la Representació territorial de la Federació Catalana de Caça a Lleida, Miquel Bargalló, critica que aquest retard els perjudica perquè el nombre d’exemplars de guatlles és menor degut a que molts pagesos ja han segat els camps d’alfals. “La mitja veda en veritat comença avui”, ha assegurat Bargalló. Creu que aquesta espècie s’havia de començar a caçar fa dues setmanes quan els camps d’alfals tenien “una mida bona” que afavoria la presència d’aquesta au. En aquests darrers dies però, explica que molts pagesos ja han segat aquests conreus i els que queden “són petits”, el que fa que hi hagi menys exemplars. A més, ha afegit que durant la sega la maquinària agrícola mata molts exemplars. Període esperat per als caçadorsLa mitja veda és un dels moments de l’any més esperats per als caçadors ja que és considerat com l’inici de la temporada. “És el més esperat perquè és el primer que arriba després d’estar una temporada parats”, explica Bargalló.A les comarques lleidatanes és on els caçadors disposaran de més dies durant la mitja veda, amb un total de catorze, on seran hàbils per a la caça tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius fins el 13 de setembre. A les demarcacions de Tarragona, Terres de l’Ebre, Barcelona i a les Comarques Centrals -exceptuant el Solsonès- la mitja veda es pot dur a terme només quatre dies, el 16, 23 i 30 d’agost i 6 de setembre. A més d’aquests dies, a Girona -excepte Cerdanya- també serà hàbil el 13 de setembre.Les espècies objecte d’aprofitament cinegètic durant la mitja veda són, principalment, guatlles tórtores, tudons, coloms, garses, estornells i també guineus. Pel que fa la tórtora, el nombre màxim de captures que es poden fer és de cinc exemplars diaris per caçador, quan l’any passat el límit fixat era de vuit exemplars. En el cas de la guatlla, és manté en vint.Tot i que el període de la mitja veda és considerat com l’inici de la temporada de caça, cal tenir en compte que hi ha vedats on tenen autoritzacions especials per caçar tot l’any el conill o senglar, davant la sobrepoblació d’aquestes espècies.