Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Els ambientòlegs demanen una Vicepresidència de Transició Ecològica en el proper Govern

ACN Barcelona.-El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals han demanat aquest divendres als candidats a les eleccions al Parlament que creïn una Vicepresidència de Transició en […]

Avatar
Agències 08/01/2021

ACN Barcelona.-El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals han demanat aquest divendres als candidats a les eleccions al Parlament que creïn una Vicepresidència de Transició en el proper Govern. Les dues entitats reclamen una autoritat climàtica i ambiental catalana amb competències i recursos reforçats, alhora que denuncien els incompliments normatius vigents en matèria de canvi climàtic i el retard en l’aprovació de la llei de prevenció i gestió de residus. En un manifest, els ambientòlegs subratllen que la temperatura mitjana anual de l’aire s’ha incrementat en 0,23 graus per decenni durant el període 1950-2014.

Les dues entitats també han subratllat que han augmentat les nits i els dies càlids i disminuït d’una manera significativa les nits i els dies freds. S’han perdut més del 80% de les glaceres pirenaiques, la majoria després del 1980, i des del 1990 el nivell del mar ha pujat 3,9 cm per decenni. Els pronòstics indiquen que hi podria haver un increment dels fenòmens de pluja torrencial, tal com ja s’ha viscut recentment amb el temporal Glòria, i a la vegada, períodes de sequera més llargs.El manifest constata que la dissolució el 2010 del Departament de Medi Ambient contrasta amb la tendència creixent de cancelleries occidentals, que no només han mantingut el seu rang, sinó que l’han augmentat a vicepresidència en molts casos.