Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els alcaldes del Camp de Tarragona reiteren la necessitat de canviar els protocols en casos d’emergències químiques

ACN Reus.-Una trentena d’alcaldes del Camp de Tarragona de l’entorn dels polígons químics han traslladat aquest dilluns a la Generalitat la necessitat de canviar els protocols de seguretat en casos […]

Avatar
Agències 27/01/2020

ACN Reus.-Una trentena d’alcaldes del Camp de Tarragona de l’entorn dels polígons químics han traslladat aquest dilluns a la Generalitat la necessitat de canviar els protocols de seguretat en casos d’emergències químiques, com la del passat 14 de gener a IQOXE. En una reunió a l’edifici del 112 a Reus amb el viceconseller de la Presidència, Pau Villòria, els batlles han reiterat la voluntat de recuperar el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), gestionat des del territori. Un fet que el Govern sembla que veuria amb bons ulls. Es preveuen noves trobades, que s’espera que finalitzin d’aquí uns dos mesos amb unes conclusions que s’estudiaran des de la Generalitat, ja que aquestes reunions són tan sols consultives.

Des de la delegació del Govern s’ha apuntat que IQOXE tardarà força temps a tornar a produir. Tot i això, ben aviat es preveu que l’empresa pugui tornar a operar. Inicialment, transportant el contingut dels dipòsits que hi ha a la planta cap a altres indrets o realitzant altres actuacions. Per poder-ho fer, la companyia està obligada a redactar un pla de riscos laborals. Un tràmit que segons el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, “és molt ràpid de redactar”. Aquest document, un cop ha estat entregat a la Generalitat ja és vàlid. Posteriorment un inspector de la Generalitat ha de comprovar que sigui correcte.És en aquest punt on la setmana passada IQOXE hauria actuat malament, ja que va tornar a operar amb el pla de riscos laborals anterior a l’accident. Un fet que el departament de Treball no va acceptar perquè, “l’entorn laboral ha mutat” a causa de la deflagració, ha manifestat Peris. Per aquesta raó, Treball va obrir un nou expedient a l’empresa.Demandes a la reunióLa reunió d’aquest dilluns ha estat la primera amb la majoria dels alcaldes de l’entorn del Plaseqcat. Se’n preveuen més. D’aquí a dos mesos s’haurien d’haver enllestit les conclusions amb les peticions del territori sobre els canvis a fer en els protocols. De tota manera, serà la Generalitat qui tingui l’última paraula.L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha explicat que les demandes s’han fonamentat en quatre eixos: la seguretat, la formació i informació a la població, la gestió de les emergències i la transformació de la indústria química tarragonina. Ricomà s’ha mostrat partidari de canviar protocols i ha posat damunt la taula la necessitat de crear una agència de seguretat química, “com ja hi ha amb la nuclear”. Una proposta que ja va traslladar la setmana passada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Per la seva banda, Villòria ha indicat que el Govern té previst reunir-se “amb el sector petroquímic, els sindicats i associacions de veïns”. Sobre els fets ocorreguts a IQOXE i la posterior gestió de l’emergència, el viceconseller de la Presidència ha apuntat que “hi ha aspectes millorables”, si bé ha rebutjat pronunciar-se sobre què no va funcionar. També ha descartat valorar l’actuació de l’empresa, ja que segons ha afirmat no té “tota la informació” i ha recordat que hi ha una investigació judicial sota secret de sumari i diferents expedients de la Generalitat oberts.