Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Elena supedita la seva relació amb els cossos policials de l’Estat a la relació entre els governs català i espanyol

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, supedita la relació que tindrà amb els cossos policials de l’Estat a la que mantinguin els governs català i espanyol. En una entrevista […]

Agències 13/06/2021

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, supedita la relació que tindrà amb els cossos policials de l’Estat a la que mantinguin els governs català i espanyol. En una entrevista a El Periódico, Elena explica que la coordinació entre executius haurà de caminar al marge i en paral·lel de com evolucionin les negociacions de la taula de diàleg perquè “la informació circuli”, i avança que la setmana passada va mantenir una conversa protocol·lària amb el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “En funció de om evolucionin les coses ens veurem i parlarem d’altres temes”, assegura. Elena també es remet a la creació d’una comissió parlamentària que ha de definir el model d’ordre públic i que implica els instruments que pot emprar el cos.

“La relació entre governs marcarà la meva amb els cossos policials de l’Estat”, assenyala Elena. És per això que destaca que la seva conselleria “no és una illa” i que està integrada plenament a les relacions entre executius.”Els Mossos sempre s’han coordinat amb els cossos policials de l’Estat, això garanteix la seguretat de la gent, la defensa dels seus drets i llibertats, aquesta coordinació sempre es produirà”, assegura el conseller. Assegura, però, que la presència i les relacions polítiques “han estat difícils entre els dos governs en els últims anys”, i espera veure com evoluciona la relació dels dos executius.Pel que fa als Mossos, admet que s’ha sotmès el cos a un debat partidista “del que hauríem de fugir”, cosa que “no significa treure la seguretat del debat polític, sinó el partidista”. En aquest sentit, adverteix que moltes posicions polítiques que avui dia gaudeixen de consens ha nascut de moviments alternatius o grups minoritaris, com ara l’oposició a les pilotes de goma, motiu pel qual s’obre a escoltar i arribar a acords amb tothom.En aquest sentit, detalla que el pacte amb la CUP estableix que no es poden utilitzar els projectils de foam fins que no es publiquin els protocols. “El meu deure és posar en marxa una comissió parlamentària sobre el model d’ordre públic, ahir vaig ser al Raval i vaig veure la feina que fan amb entitats, veïns o confessions, això són els Mossos”, assenyala, tot demanant que es tregui el focus d’atenció sobre aquells aspectes més cridaners.El mateix pacte amb la CUP estableix, recorda, estableix que la comissió haurà d’abordar el futur de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos, però avança que ja s’està treballant en una reestructuració d’aquesta divisió del cos i de l’ARRO juntament amb els comissaris. Finalment, sobre desnonaments demana al govern central que allargui les moratòries per no desnonar els col·lectius vulnerables, que acaba el 9 d’agost.