Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El TSJ d’Aragó confirma els 20 anys de presó a Rodrigo Lanza per assassinar un home a Saragossa per motius ideològics

ACN Saragossa.-El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) ha confirmat la sentència de l’Audiència de Saragossa del 22 de setembre de 2020 que condemna Rodrigo Lanza a 20 anys de […]

Avatar
Agències 26/03/2021

ACN Saragossa.-El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) ha confirmat la sentència de l’Audiència de Saragossa del 22 de setembre de 2020 que condemna Rodrigo Lanza a 20 anys de presó per la mort d’un home a Saragossa en el conegut com a ‘crim dels tirants’. Lanza és un dels condemnats pel ‘cas 4-F’ i protagonista del documental ‘Ciutat Morta’. Per aquest mateix cas, ja va ser condemnat a 5 anys de presó per un delicte de lesions imprudents, però aquell primer judici va ser anul·lat pel TSJA i en el nou judici, el jurat popular el va declarar culpable d’assassinat. El TSJA ha rebutjat el recurs presentat per l’advocat de Lanza, que ara té cinc dies per presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

EL TSJA ha confirmat els 20 anys de presó per a Lanza per un delicte d’assassinat amb l’agreujant d’haver actuat per motius ideològics, i a indemnitzar la família de la víctima amb 200.000 euros. La Sala rebutja la falta d’imparcialitat de la magistrada presidenta del jurat tal com demanava la defensa en entendre que “no ha quedat acreditada”. A més, pel que fa a l’agreujant de motius ideològics que nega la defensa, el TSJA diu que “hi ha fets objectius que ho sustenten” i que el jurat va considerar aquest extrem provat “per unanimitat”. La Sala també rebutja la petició d’impugnació de les declaracions de cinc testimonis que van declarar rere una mampara en considerar que no es va vulnerar el dret a defensa ja que totes les parts eren coneixedores de la seva identitat.En la sentència, l’Audiència de Saragossa considerava com a fets provats que Lanza va agredir la víctima en un bar de Saragossa “per motius ideològics” el desembre del 2017. Un amic de Lanza va explicar-li que la víctima era “d’extrema dreta o neonazi” i que a vegades “portava tirants amb la bandera espanyola”, d’aquí el nom del conegut com a ‘crim dels tirants’. Després de l’agressió, la víctima va morir en un hospital de Saragossa. En aquest segon judici, Lanza s’enfrontava als 25 anys de presó que demanaven la fiscalia i l’acusació particular. El tribunal l’ha condemnat a 20 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria, amb l’agreujant d’haver actuar per motius ideològics i amb l’atenuant d’embriaguesa. També haurà d’indemnitzar la família de la víctima amb 200.000 euros i al Servei Aragonès de Salut amb 5.620 euros.L’anterior sentència, dictada el novembre del 2019, condemnava Lanza a 5 anys de presó per un delicte de lesions doloses amb traïdora en concurs amb homicidi imprudent. Aquell judici va ser declarat nul pel TSJA per “falta de motivació” del veredicte del jurat popular. Ara, en canvi, el nou jurat popular ja el va declarar culpable d’assassinat.Pel ‘cas 4-F’, del 2006, Lanza, conegut membre de col·lectius antisistema, va passar 9 anys a la presó per haver deixat tetraplègic d’un cop de roc a un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona.