Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El TC rebutja la petició del PSC de suspendre el sistema de la votació que va deixar Iceta sense acta de senador

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha fet pública aquest dimecres una resolució on acorda per unanimitat denegar la petició del grup parlamentari del PSC de suspendre cautelarment l’acord […]

Avatar
Agències 26/06/2019

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha fet pública aquest dimecres una resolució on acorda per unanimitat denegar la petició del grup parlamentari del PSC de suspendre cautelarment l’acord de la Mesa del Parlament del 16 de maig del 2019 que va establir el sistema de votació per designar senadors de representació autonòmica. Fruit d’aquell acord de la Mesa el Parlament va sotmetre a votació pel sistema habitual la candidatura del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i aquest no va obtenir l’aval de la majoria de la cambra per esdevenir senador. El TC addueix que el sistema de votació elegit per la Mesa del Parlament “és una decisió parlamentària” que no es pot suspendre perquè “ja ha estat executada plenament i s’han esgotat els seus efectes”.

El tribunal de moment només resol les mesures cautelars demanades pel PSC, que va presentar un recurs d’inconstitucionalitat després que la majoria del Parlament rebutgés la candidatura de Miquel Iceta per a ser nomenat senador de designació autonòmica i esdevenir, tal com s’havia anunciat, president del Senat. A l’escrit, els socialistes demanaven que abans de resoldre sobre el fons de la qüestió el TC declarés suspesos els acords de la Mesa del Parlament que tancaven la porta a la petició del seu grup parlamentari perquè la votació es fes pel sistema de papereta, i no en votació pública. Quan va admetre a tràmit el recurs el TC ja va tancar la porta a resoldre de manera ràpida la petició de mesures cautelars, perquè entenia que no hi havia una “urgència excepcional” que estableix la Llei com a requisit. Dies després, el 21 de maig, el Senat va fer la seva sessió constitutiva i va elegir Manuel Cruz, també del PSC, com a president de la cambra. Els magistrats rebutgen ara la suspensió dels acords de la Mesa d’acord també al criteri de la Fiscalia, que va presentar un escrit on demanava al TC que denegués la petició del PSC perquè els efectes de la decisió de la Mesa “ja s’han consumat” i no es pot fer marxa enrere en la designació dels senadors o l’elecció del president del Senat. Segons el Fiscal, suspendre ara els acords implicaria, a més, anticipar una resolució sobre el fons del recurs presentat pels socialistes.Per tot plegat el Suprem tanca la porta a la petició del PSC perquè l’elecció del sistema de votació per part de la Mesa del Parlament tenia efecte només a la sessió del 16 de maig del 2019, i per tant ja s’ha executat i “s’han esgotat els seus efectes”. Els magistrats argumenten, com el Fiscal, que resoldre ara a favor del PSC implicaria avançar la resolució del recurs en la seva totalitat.