Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats, eixos de la Biennal de Pensament

ACN Barcelona – La Biennal de Pensament celebrarà la seva tercera edició de l’11 al 16 d’octubre del 2022 i debatrà sobre el sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la […]

Agències 14/09/2022

ACN Barcelona – La Biennal de Pensament celebrarà la seva tercera edició de l’11 al 16 d’octubre del 2022 i debatrà sobre el sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats. Adam Przeworski, Carles Boix, Chantal Mouffe, Yuval Noah Harari, Carla Simón, Carolin Emcke i Svetlana Aleksiévitx són alguns dels participants, alguns ho faran telemàticament amb 60 activitats. Com a novetat, ja anunciada, tindrà tres edicions simultànies, a Barcelona, Palma i València, cadascuna amb programacions pròpies però interrelacionades. Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, espera que la tercera edició sigui la de “la confirmació de la consolidació”.

Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, ha apuntat que el context actual amb una guerra a Europa envaeix l’àmbit de la Biennal, perquè és un ésser viu que ha de dialogar amb el seu present i revisa i actualitza la tradició del pensament al dia d’avui. Martí espera que la tercera edició sigui la de la confirmació de la consolidació de la Biennal.

Celebrada per primer cop el 2018 amb una assistència de prop de 20.000 persones; la segona edició va estar marcada pel context pandèmic (6.000 persones la van seguir de manera presencial i 10.000 online). Per a la seva tercera edició, es preveu una recuperació total del format originari, que permet una major interacció amb el públic.

Les sessions es plantegen tant en un format de diàleg entre especialistes locals i internacionals, com taules rodones, debats i conferències, com amb programació d’activitats artístiques, sigui en llenguatges expositius o performàtics.

L’edició d’enguany afegirà una branca específica sobre la realitat cultural dels territoris d’àmbit lingüístic català Tant els debats com les activitats divulgatives i artístiques de la Biennal 2022 tindran lloc en diversos llocs de Barcelona, seguint una lògica descentralitzada

Així, com a novetat respecte a les edicions anteriors, que ja es va anunciar, la Biennal d’enguany tindrà tres seus: Barcelona, Palma i València, que desenvoluparan programacions pròpies però interrelacionades. Aquesta edició tindrà una marcada perspectiva mediterrània, que es concretarà en una aliança estratègica amb l’Ajuntament de Palma i l’Ajuntament de València.

S’abordaran temàtiques que afecten al conjunt de les ciutats, en el marc dels grans debats urbanístics i socials globals, però també les vinculades més concretament l’espai cultural que totes tres ciutats capitalitzen. S’hi parlarà tant del moment actual de la cultura catalana com del llegat de Joan Fuster, Blai Bonet i Gabriel Ferrater. El dia 15 d’octubre, a les 12.30 h, a la plaça de la Virreina, tindrà lloc el recital Fuster, Ferrater, Bonet: cànon a tres veus amb textos seleccionats pel comissari Raül Garrigasait, i lectors de les tres variants dialectals: la poeta catalana Maria Callís llegirà Ferrater, el poeta balear Carles Rebassa llegirà Bonet i la poeta valenciana Àngels Gregori llegirà Fuster. El recital es realitzarà de manera simultània a les tres ciutats.

La programació de Barcelona també es relacionarà amb les altres capitals de diferents maneres, com per exemple amb una picada d’ull a la literatura valenciana amb sessions sobre Fuster, o compartint alguns dels participants amb les sessions de Palma, com Adam Przeworski o Sofi Oksanen.

<strong>Temàtiques</strong>

Els debats de la Biennal de Pensament es configuren sempre –i de manera interrelacionada– al voltant de tres grans temàtiques: el nostre sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats. Per a l’edició del 2022, a tots aquests debats s’hi afegirà una branca específica sobre la realitat cultural dels territoris d’àmbit lingüístic català.

El Consell assessor de la Biennal 2022 el formen el CCCB, Núria Moliner, Josep Ferrando, Liliana Arroyo, Ignacio Sánchez-Cuenca, Raül Garrigasait i Ángela Precht.