Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El Síndic investiga si el Govern ha pagat o no uns ajuts promesos a les residències per fer front a la covid

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges investiga si la Generalitat ha pagat o no uns ajuts compromesos durant el mes de juliol perquè les residències i centres de dia poguessin fer […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges investiga si la Generalitat ha pagat o no uns ajuts compromesos durant el mes de juliol perquè les residències i centres de dia poguessin fer front als costos sobrevinguts per la pandèmia. Segons informa el Síndic, el Decret llei 29/2020 va fixar diversos ajuts econòmics però alguns mitjans de comunicació informen que encara no s’han pagat. Davant d’això, alguns centres acumulen deutes “importants” i es troben “al límit” de la seva tresoreria. Per aquest motiu, el Síndic ha iniciat una investigació i s’ha adreçat, concretament, al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies perquè l’informi sobre l’estat dels ajuts, si s’han fet efectius o no, o de la previsió de quan es faran.

En concret, la institució recorda que va ser el 28 de juliol quan la Generalitat va activar dos ajuts per als serveis que atenen persones dependents. A través del Decret llei 29/2020, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va fixar diversos diversos ajuts econòmics. Un, de 196 euros mensuals per cada plaça geriàtrica en residències, i un altre, de 60 euros per usuari de centre de dia, per compensar els costos de material i de personal. El mateix decret també establia el finançament del 85% del preu mitjà ponderat de la cartera de serveis socials de caràcter residencial de gent gran per a les places reservades de lliure ocupació. Aquest segon ajut tenia per objectiu facilitar els aïllaments dins les residències.Mancances assistencials greusD’altra banda, el Síndic també ha obert una altra actuació d’ofici pel tancament d’algunes residències durant aquesta segona onada davant la constatació de “mancances assistencials greus” en l’atenció a les persones residents. En aquest cas, demana conèixer el nombre de residències clausurades, els protocols d’actuació que s’han utilitzat i les derivacions d’usuaris que s’han fet.