Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El Síndic de Greuges de Barcelona recorda a l’Ajuntament que el CAP del Gòtic pateix manca d’espai i filtracions d’aigua

ACN Barcelona – El Síndic de Greuges de Barcelona ha recordat aquest dijous a l’Ajuntament que el CAP del barri Gòtic pateix manca d’espai i filtracions d’aigües residuals. Les dues […]

Agències 28/04/2022

ACN Barcelona – El Síndic de Greuges de Barcelona ha recordat aquest dijous a l’Ajuntament que el CAP del barri Gòtic pateix manca d’espai i filtracions d’aigües residuals. Les dues situacions provoquen que algunes consultes amb pacients siguin compartides per diferents professionals en diferents franges o que hi hagi dificultats per emmagatzemar tots els elements d’atenció mèdica, entre d’altres problemes. Per això el Síndic ha obert una actuació d’ofici on pregunta al consistori quines mesures prendrà per revertir aquesta situació. En el mateix document hi fa constar que el CAP del Gòtic fa temps que s’hauria d’haver traslladat a un emplaçament amb més espai, segons es va pactar al 2008, i pregunta a l’Ajuntament quan i a on es farà aquest canvi.

Després de dur a terme dues visites al CAP Gòtic durant el mes d’abril d’aquesta any, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d’ofici en què demana informació al consistori sobre els problemes que pateixen a l’establiment sanitari.

La manca d’espai

L’equip directiu del CAP Gòtic ha exposat a la Sindicatura que el principal problema amb què es troben és la manca d’espai necessari per a desenvolupar la seva tasca amb normalitat.

Les problemàtiques generades per la manca d’espai són diverses: les consultes són compartides per diferents professionals en diferents franges horàries, dificultats per emmagatzemar tots els elements d’atenció mèdica; espais previstos per a treball intern com sales de reunions o la biblioteca acaben tenint múltiples funcions; els despatxos de treball tenen caixes i objectes de magatzem; els vestidors tenen unes dimensions totalment inadequades, i les persones treballadores no disposen d’armariet propi.

Un exemple concret és l’atenció a urgències, on cal que la llitera del pacient sigui accessible des de dreta i esquerra i al CAP del Gòtic no és possible.

A més, l’espai dels mòduls habilitats davant el CAP en què va fer-se l’atenció Covid-19 i que ara s’han reconvertit per a les diferents especialitats mèdiques tampoc tenen les mides ni les condicions necessàries per a poder fer una atenció mèdica adequada.

Les filtracions d’aigües residuals

A més, la Sindicatura afegeix que des de fa anys el CAP Gòtic pateix filtracions d’aigües residuals, situació que fins i tot ha provocat en ocasions el tancament temporal del centre per no poder dur-se a terme l’activitat amb normalitat. L’Institut Català de la Salut situa l’origen d’aquestes filtracions en els pisos situats a sobre del CAP, uns habitatges que són gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Finalment, el Síndic pregunta pel canvi d’emplaçament del CAP que s’hauria d’haver fet ja fa temps. Segons recorda, el conveni per la millora de la qualitat de la xarxa sanitària firmat al 2008 entre la Generalitat de Catalunya, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la reserva d’espai per a un nou CAP en substitució de l’actual. Ja han transcorregut catorze anys i segons les informacions que ha rebut la Sindicatura el nou emplaçament estaria previst a les dependències municipals de la plaça de Carles Pi i Sunyer l’any 2028, però volen que l’Ajuntament els ho confirmi.