Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Servei d’atenció a immigrants i refugiats de Barcelona atén 10.307 persones el primer semestre del 2021, un 7% menys

ACN Barcelona.-El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de Barcelona ha atès 10.307 persones durant el primer semestre del 2021, un 7% menys que el mateix període de […]

Avatar
Agències 26/08/2021

ACN Barcelona.-El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de Barcelona ha atès 10.307 persones durant el primer semestre del 2021, un 7% menys que el mateix període de l’any passat, pel manteniment de les restriccions en la mobilitat internacional. El regidor Marc Serra ha explicat que, a causa de la covid-19, ha incrementat la vulnerabilitat de persones que viuen a Barcelona i que poden quedar en una situació administrativa irregular si perden la feina. També s’ha mostrat preocupat per l’augment de joves sols que acudeixen al SAIER i ha carregat contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande‑Marlaska, pel bloqueig “cruel” de la reforma de la llei d’estrangeria i ha instat directament el president espanyol, Pedro Sánchez, a actuar.

El nombre de sol·licitants d’asil ha disminuït de prop del 42% al 26%. D’altra banda, el 46% de les persones ateses es troben en una situació administrativa irregular o en irregularitat sobrevinguda, pel 41% de l’any passat. Serra ha explicat que si bé el nombre global d’usuaris que han arribat al SAIER ha disminuït, sobretot per la baixada de sol·licitants d’asil relacionada amb les restriccions de la pandèmia, ha augmentat la situació de vulnerabilitat de persones que ja vivien a Catalunya. El regidor de Drets de Ciutadania s’ha mostrat molt preocupat per l’increment de persones que es troben en una situació administrativa irregular. En roda de premsa per fer balanç de l’activitat del SAIER en el primer semestre del 2021, l’edil ha carregat contra Marlaska pel bloqueig de la reforma de la llei d’estrangeria. “Hem vist amb incredulitat i indignació com des del Ministeri de l’Interior s’ha bloquejat la reforma de la llei d’estrangeria, una reforma que ja arribava tard. El seu bloqueig afecta drets i la cohesió social als barris”, ha alertat Serra, que ha demanat a Sánchez que “prengui les cartes en la qüestió” per accelerar la reforma de la llei. Una de les situacions que ha destacat Serra que afecta aquesta paràlisi és la dels joves sols. Són jove extutelats que es troben amb moltes dificultats per renovar el permís de residència quan fan 18 anys i això els aboca a una situació d’irregularitat. El consistori vol ampliar les llars d’acollida per a refugiatsEn la roda de premsa, l’Ajuntament ha explicat que vol intensificar la cooperació amb les entitats que acullen persones refugiades en llars de la ciutat per incrementar-ne les places. Actualment hi ha una cinquantena de llars, que acullen immigrants o refugiats de 23 països diferents a través de quatre entitats: Refugees Welcome, BCN Actua, Migrastudium i Punt de Referència. Aquestes entitats donen suport a les persones migrades i també acompanyen les famílies que volen acollir. El 2020, hi havia actives 55 llars acollidores a Barcelona. En total, hi havia gairebé 50 persones de 23 nacionalitats diferents vivint en família, la majoria de les quals estaven pendents de resoldre la situació legal a l’estat espanyol. La voluntat del consistori és generar nous circuits de coordinació amb les entitats per ampliar el nombre de llars d’acollida de manera que Barcelona pugui incrementar-ne l’oferta de places. Amb aquest objectiu, el consistori crearà una oficina tècnica de gestió, que, en col·laboració amb les entitats, treballarà per a la coordinació i captació de famílies acollidores. El projecte comptarà amb un pressupost inicial de 200.000 euros.