Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El sector turístic lamenta la “manca absoluta de respostes” de l’administració per salvar les empreses

ACN Barcelona.-El sector del turisme està “indignat” amb la reacció de les administracions públiques a la crisi “més profunda” que ha patit mai. En un comunicat, la comissió de Turisme […]

Avatar
Agències 11/12/2020

ACN Barcelona.-El sector del turisme està “indignat” amb la reacció de les administracions públiques a la crisi “més profunda” que ha patit mai. En un comunicat, la comissió de Turisme de Foment critica la “manca absoluta de resposta a la crisi més profunda que ha patit mai el sector, especialment en comparació amb altres països europeus com el Regne Unit, França o Alemanya. “No hi ha hagut ni una sola oferta per negociar acords, i molt menys mesures concretes per fer front a l’enfonsament del primer sector d’activitat del país”, lamenta Foment, que recorda que el turisme aporta el 12,3% del PIB espanyol i el 13,5% de l’ocupació. “Sobren les paraules i falten fets”, diu el president de la comissió de Turisme de la patronal, Guillermo Vallet.

Foment recorda que el Regne Unit ha rebaixat l’IVA del 20% al 5% i ha aprovat ajuts directes a les empreses; que Alemanya ha abaixat l’IVA de la restauració del 19% al 7% i ha fet ajudes equivalents al 75% de la facturació; o que Itàlia va oferir bons de 500 euros per reactivar el turisme intern. La patronal també indica que França permet no pagar el lloguer durant els mesos de tancament forçós i ha modificat també les condicions per a la cancel·lació de reserves de viatges. La patronal catalana, juntament amb la CEOE, CEHAT, Exeltur i l’associació d’aerolínies ALA, afirma que cal un pla de xoc específic per al turisme. “No és possible que el tancament i les restriccions imposades s’hagin d’assumir íntegrament des del sector”, afirma Vallet, que diu que si hi ha major restriccions “calen majors ajuts”. Segons ell, les administracions “han abandonat a la seva sort” al sector turístic, i avisa que si no hi ha respostes més ambicioses, el sector “haurà de buscar altres vies per defensar els seus drets”.