Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El sector de la perruqueria reclama una baixada de l’IVA: “Si som de primera necessitat, no podem pagar el 21%”

ACN Barcelona.-El sector de la perruqueria s’ha mobilitzat aquest dilluns davant l’Agència Tributària de les quatre capitals catalanes per reclamar una baixada de l’IVA al 10%. “Si som de primera […]

Avatar
Agències 19/10/2020

ACN Barcelona.-El sector de la perruqueria s’ha mobilitzat aquest dilluns davant l’Agència Tributària de les quatre capitals catalanes per reclamar una baixada de l’IVA al 10%. “Si som de primera necessitat, no podem pagar el 21%”, assegura Pilar Pérez, vicepresidenta de la Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa (Fedcat), que veu “paradoxal” ser considerats com un servei essencial però tributar com un “luxe”. La gran majoria d’establiments van assumir la pujada del 13% que es va decretar el 2012, resultant en el tancament de milers centres a l’Estat, apunta. Ara, la crisi de la covid-19 ha agreujat la situació dels centres de bellesa i el 50% dels salons podrien tancar si es decreten mesures que els impedeixin obrir, segons la Fedcat.

Una vintena de representants de la Fedcat, el Gremi Artesà d’Estètica i Bellesa de Catalunya i d’altres associacions territorials han fet un acte de protesta davant l’edifici d’Hisenda a la plaça del Doctor Letamendi amb cartells que reclamaven una solució pels 8.000 salons que hi ha a Catalunya. El seu és l’únic sector que no ha recuperat l’IVA reduït, com sí que ho han fet altres com la cultura, han recordat els concentrats.”No som un servei de luxe. Per què paguem un 21%? Encara a hores d’ara ens ho preguntem. Amb l’estat d’alarma, paradoxalment, ens van dir que érem un servei essencial i que havíem d’obrir. (…) Aquesta incongruència algú ens la pot explicar? Som servei essencial o no ho som? A l’hora de pagar som un article de luxe i a l’hora de treballar som un servei essencial”, ha explicat la presidenta de la Fedcat, Carme Molas. En els últims dies ha sorgit un moviment a les xarxes socials que fa una crida a tancar els salons de bellesa de tot l’Estat aquest dimarts per protestar contra la falta d’ajuda al sector i reclamant la baixada de l’IVA. Les associacions convocants de la protesta a Catalunya no donen suport, de moment, a una aturada sectorial i estan negociant amb el govern espanyol la seva política fiscal amb una interlocució “constant”. Segons afirma Molas, convocar manifestacions amb molta gent és “una irresponsabilitat” en aquests moments i per això, han ideat una mobilització de petit format. Després de protestar a la porta de l’Agència Tributària, preveuen reunir-se amb responsables d’Hisenda i traslladar-los les seves reivindicacions.A la Generalitat, els representants dels centres d’estètica reclamen ajudes per compensar el tancament de 15 dies decretat per aplanar la corba de contagis de la covid-19, disparada en les últimes setmanes.”És la segona vegada durant l’any que ens tanquen els centres, la majoria els dirigeixen gent jove que han hipotecat la seva vida per aquests locals i necessitem alguna ajuda per part del Govern”, ha dit Molas. “No goso ni dir les xifres de tancament a finals d’any si no podem continuar treballant. Estem parlant un 50% en amunt”, ha lamentat.Les perruqueries no han estat obligades a tancar i poden treballar amb limitacions d’aforament i mantenint les mesures de seguretat.