Dissabte, 16 d'octubre de 2021 - Edició 1178
La República

El poeta Txema Martínez rep el premi Jocs Florals 2020 del festival Barcelona Poesia

ACN Barcelona.-El poeta lleidatà Txema Martínez ha guanyat el Premi Jocs Florals en el marc de la celebració de la 23a edició del festival Barcelona Poesia. L’Acte, presidit pel tinent […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Barcelona.-El poeta lleidatà Txema Martínez ha guanyat el Premi Jocs Florals en el marc de la celebració de la 23a edició del festival Barcelona Poesia. L’Acte, presidit pel tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha tingut lloc al Saló de Cent de l’edifici consistorial en una cerimònia amenitzada pel Quartet Teixidor. Martínez ha estat reconegut pel poemari ‘Maria’, inspirat en ‘Les set últimes paraules de Crist a la creu’, de Haydn. L’obra guanyadora es publicarà a la col·lecció ‘Ossa Menor’ d’Edicions Proa.

Txema Martínez (Lleida, 1972) és poeta, traductor, articulista, editor i crític literari. Ha publicat els llibres de poemes ‘Ulls d’ombra’, ‘La nit sense alba’, ‘Sentit’, ‘L’arrel i la pluja’ i ‘Dol’, a més d’algunes ‘plaquettes’, com ara ‘Kommos’, en versions eslovena i anglesa. Ha obtingut, entre d’altres, els premis Salvador Espriu, Màrius Torres, Joan Alcover-Ciutat de Palma, Ausiàs March de Gandia i Carles Riba.Martínez també ha traduït al català els sonets complets de Shakespeare (premi Jordi Domènech, Eumo, 2010) i la poesia completa d’Edgar Allan Poe (Quaderns Crema, 2016) i té a punt de publicació un nou recull de proses periodístiques (‘Ciutat Ximpanzé’) i una antologia dels seus poemes traduïda al castellà per Antonio Cabrera.El seu poemari ‘Dol’ va rebre també el premi Josep Maria Llompart-Cavall Verd de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al millor llibre de poemes en català del 2012.Llicenciat en filologia hispànica i doctor amb menció internacional en comunicació audiovisual, actualment és cap de l’edició del diari ‘Segre’ en català. Va fundar l’editorial Alfazeta, amb la qual va publicar una trentena de títols entre els anys 2008 i 2012. Ha estat professor associat de la Caledonian University de Glasgow, al departament de Comunicació i Mitjans. També ha estat articulista de diversos diaris. Des de fa dinou anys publica columna a la contraportada dels dimarts a ‘Segre’. Ha ressenyat literatura en revistes especialitzades i va codirigir, amb Pere Pena, les sis edicions del Festival Internacional de Poesia de Lleida Mahalta, del 2005 al 2011.