Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

El Parlament presenta al·legacions a la JEC per defensar l’acta de Juvillà

ACN Barcelona.-El Parlament ha presentat al·legacions a la Junta Electoral Central per defensar l’acta del diputat de la CUP Pau Juvillà. El document, signat pels lletrats, sol·licita que s’acordi desestimar […]

Agències 14/01/2022

ACN Barcelona.-El Parlament ha presentat al·legacions a la Junta Electoral Central per defensar l’acta del diputat de la CUP Pau Juvillà. El document, signat pels lletrats, sol·licita que s’acordi desestimar els escrits de Vox, Cs i PPC en què demanen retirar-li l’acta per la sentència del TSJC, que el condemna a sis mesos d’inhabilitació per no treure els llaços grocs de la Paeria. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat en un missatge a Twitter que a la cambra es protegeixen “drets i llibertats: les dels diputats i les dels seus electors”.

La JEC va demanar el 22 de desembre a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que comuniqués, en el termini de deu dies, “les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura” adoptada en relació amb el cas de Juvillà, i li donava el mateix període per presentar al·legacions.A les al·legacions presentades, a les quals ha tingut accés l’ACN, els lletrats apunten que el secretari tercer de la Mesa no té cap causa d’incompatibilitat, cap de les causes de la pèrdua de la condició de diputat ni es troba en cap situació inclosa al Reglament del Parlament que en faci modificar la condició de diputat. El ple del Parlament va aprovar que Juvillà mantingui l’escó mentre la sentència no sigui ferma mitjançant un dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputat. Els grups de PSC-Units, ERC, Junts, CUP i comuns hi van votar a favor, i Vox, Cs i PPC en contra. “No concorre cap causa d’incompatibilitat sobre Juvillà ni cap altra circumstància que afecti la seva condició diputat del Parlament”, afirma el text.Entre els arguments esgrimits en les al·legacions, s’assenyala que la sentència penal no és ferma, ja que “contra aquesta es pot interposar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem”. I, de fet, consta al document, aquesta és la voluntat de Juvillà. “Es tracta, doncs, d’una condemna penal que encara pot ser revisada en la via judicial i la interposició del recurs determina que la pena encara no es pugui fer efectiva”. El text considera que les peticions de Cs, Vox i PPC, que demanen a la JEC que deixi sense efecte l’acta de diputat de Juvillà, no tenen “cap sentit”. “No en té perquè es tracta de la verificació del règim d’incompatibilitats (no de causes d’inelegibilitat pròpiament dites”, raonen els lletrats. “Sobretot, perquè la JEC no pot dictar, sota pena d’excedir les seves competències, una resolució que impliqui revisar, substituir o deixar sense efecte la resolució adoptada pel Parlament”, conclou.La vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, ha reivindicat a Twitter el “front comú” davant la JEC “per defensar els drets polítics de Juvillà, del Parlament i de la ciutadania”.