Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El Parlament denuncia la recentralització de l’Estat amb la covid-19 i insta el Govern a impulsar un Pacte per la Salut

ACN Barcelona.-El Parlament ha donat llum verda a una proposta de resolució d’ERC que denuncia la gestió estatal de la pandèmia per “recentralitzadora” i “propagandística”. La mateixa iniciativa, que ha […]

Avatar
Agències 03/07/2020

ACN Barcelona.-El Parlament ha donat llum verda a una proposta de resolució d’ERC que denuncia la gestió estatal de la pandèmia per “recentralitzadora” i “propagandística”. La mateixa iniciativa, que ha rebut el suport del bloc independentista i l’oposició de la resta, constata també que Catalunya necessita “eines i recursos” d’un estat. El text aprovat sosté que la gestió que ha fet el govern espanyol de l’epidèmia “ha estat perjudicial per a la bona gestió” i en rebutja l’organització territorial per províncies, la compra centralitzada de recursos i l’aplicació de l’estat d’alarma.

Es tracta d’una de les múltiples resolucions que ha aprovat el ple d’aquest divendres, centrat en la gestió del Govern sobre el coronavirus. La cambra també ha aprovat una proposta del PSC-Units que reclama un nou Pacte per la Salut –malgrat les abstencions de JxCat i ERC– i un increment del 7% de la despesa de salut de la Generalitat tendint cap als 2.000 euros l’any per càpita.Tot i que els comuns han estat els socis del Govern per tirar endavant els pressupostos del 2020, és el grup parlamentari a qui se li han aprovat menys propostes de resolució en el ple monogràfic sobre la reconstrucció després de la pandèmia. El ple només ha aprovat 4 propostes dels comuns i n’ha rebutjat 11 més. A banda, JxCat i ERC no han arribat a cap acord per transaccionar propostes amb CatECP com sí que han fet amb PSC-Units i Cs. En canvi, s’han aprovat totes les iniciatives del PSC-Units.En aquest ple monogràfic, JxCat i ERC han perdut poques votacions, una proposta de cada grup ha estat rebutjada. Però és especialment rellevant el text tombat de JxCat que instava el govern espanyol a garantir els recursos suficients, reclamava els deutes pendents i l’instava a apujar el sostre de dèficit fins a l’1%. La CUP hi ha votat en contra i ha impedit que s’aprovés aquesta proposta.El Ple ha donat llum verda a 10 iniciatives del PPC, mentre que n’ha rebutjat 5 més. Pel que fa Cs, han tirat endavant 9 de les propostes de resolució que han presentat, mentre que 4 han quedat rebutjades. I els cupaires acumulen més propostes rebutjades (9) davant les 6 que han presentat i s’han aprovat.