Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

El mercat d’oficines de Barcelona tanca 2019 amb xifres “rècord” d’inversió, amb 1.700 milions

ACN Barcelona.-El mercat d’oficines de Barcelona tancarà 2019 amb una inversió de 1.700 milions d’euros, segons l’informe de situació econòmica del mercat d’inversió d’oficines a Catalunya, elaborat per Savills Aguirre […]

Avatar
Agències 16/12/2019

ACN Barcelona.-El mercat d’oficines de Barcelona tancarà 2019 amb una inversió de 1.700 milions d’euros, segons l’informe de situació econòmica del mercat d’inversió d’oficines a Catalunya, elaborat per Savills Aguirre Newman. Les dades d’inversió d’enguany representen més del doble de la mitjana dels darrers cinc anys i són la millor xifra dels últims vint. El focus de la inversió s’ha centrat en el districte tecnològic del 22@, que s’ha “consolidat” com un ‘hub’ tecnològic “a escala mundial”. L’alta demanda i l’escassetat d’oferta han provocat una caiguda en les taxes de disponibilitat, fins al 4,5% de mitjana a Barcelona i fins al 2,5% en el 22@. De cara 2020, la consellera delegada de Savills Aguirre Newman a Barcelona, Anna Gener, preveu que “el bon ritme d’inversions continuï” amb el “repte” de trobar un equilibri entre l’oferta i la demanda.

Enguany, Barcelona s’ha comportat “extraordinàriament bé”, en comparació amb Madrid. El mercat d’oficines de la capital catalana té una superfície de més de sis milions de metres quadrats i tancarà 2019 amb una inversió de 1.700 milions d’euros. La superfície d’oficines de Madrid és pràcticament el doble que Barcelona, amb tretze milions de metres quadrats, i la xifra d’inversió se situa al voltant dels 2.500 milions d’euros. El principal motiu del bon comportament del mercat d’oficines barceloní ha estat les xifres de “baixa ocupació, la qualitat dels edificis i la important absorció d’oficines quant a lloguers”, segons ha recordat el director d’oficines d’Espanya de Savills Aguirre Newman, Hipólito Sánchez.En aquest sentit, el 22@ ha tingut un paper fonamental i s’ha consolidat com a ‘hub’ tecnològic a “escala mundial”, ha explicat el director d’oficines de ‘capital markets’ de Savills Aguirre Newman, Carlos Bajo. L’alta demanda en el districte tecnològic contrasta amb la falta d’oferta, un desequilibri que ha situat les taxes de disponibilitat per sota del 2,5%.De fet, el 54% del total d’inversió en oficines s’ha ubicat en el districte tecnològic de la capital catalana. De cara als anys vinents, el 68% dels nous projectes entre 2020 i 2022 s’ubiquen en el 22@, amb una superfície de 350.000 metres quadrats, aproximadament. El desequilibri entre l’oferta i la demanda ha provocat també una estabilització de les rendibilitats entorn el 3,75%. “La inestabilitat política no s’ha vist repercutida en els preus”, ha assegurat Bajo. En concret, aquest any s’han venut més de cinquanta edificis, com per exemple, la Torre Diagonal 00, ubicada a l’inici d’Avinguda Diagonal i transaccionada per un valor de 147 milions d’euros.Quant al perfil del comprador, el 75% són internacionals, bàsicament fons d’inversió, com per exemple, Blackstone. Segons Gener, el perfil de l’inversor no és “oportunista”, sinó que vol “posicionar-se en el llarg termini”. El perfil del venedor, en canvi, és bàsicament espanyol, com Meridia Capital o Merlin. De cara 2020, la consellera delegada de Savills Aguirre Newman a Barcelona preveu “que el bon ritme de les inversions continuï”, concentrat especialment en el 22@. La consultora preveu també una rotació de les carteres dels fons internacionals i una estabilització de les rendibilitats, continuant amb la tendència registrada.Actualment, hi ha set projectes amb la venda prevista pel 2020, amb una superfície de 150.000 metres quadrats i un volum de prop de 600 milions d’euros.