Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Gremi de Viveristes xifra en almenys 2,5 MEUR els danys provocats pel temporal Gloria al Maresme

ACN Palafolls.-Els viveristes del Maresme fan balanç dels danys provocats pel pas del temporal Gloria a la comarca, amb unes primeres estimacions que ja superen els 2,5 milions d’euros de […]

Avatar
Agències 29/01/2020

ACN Palafolls.-Els viveristes del Maresme fan balanç dels danys provocats pel pas del temporal Gloria a la comarca, amb unes primeres estimacions que ja superen els 2,5 milions d’euros de pèrdues. L’afectació, segons el Gremi de Viveristes de Barcelona, ha estat “molt generalitzada” a tot arreu, sobretot per l’efecte del vent, que ha provocat desperfectes en instal·lacions i cultius exteriors. La ‘zona zero’ del temporal, però, se situa a la conca de la Tordera, on els desbordament del riu ha provocat danys irreparables. És el cas de l’empresa Florinova, a Palafolls, que es veu obligada a tancar i abandonar la finca: “És inviable tornar-ho a posar en marxa”, assegura Alfons Floriach, propietari de l’explotació.

Tot i estar a tres quilòmetres de distància del riu, l’aigua va arribar a 1,8 metres d’alçada dins els hivernacles de Florinova. “El riu Tordera era això”, explica molt gràficament el seu propietari. La inundació va fer malbé tots els quadres elèctrics, tot tipus de material i maquinària i es va endur per davant tots els cultius.”La possibilitat que hi hagués una inundació sempre ha existit”, reconeix Floriach, alhora que es mostra sorprès per la intensitat del darrer temporal: “Ha superat totes les expectatives”. L’empresa, diu, mai hagués imaginat que l’aigua superaria, de llarg, el metre d’alçada d’on se situen les plantes a les taules de cultiu.Des del Gremi de Viveristes asseguren que les pèrdues en aquesta zona són “catastròfiques” i “milionàries”. És sense dubte la zona més afectada de la comarca pel que fa a cultius. A la resta del Maresme, i també en alguna zona del Vallès, la majoria de danys són “menors”, provocats sobretot pel vent, amb trencadissa de cobertes i estructures.A més, segons detalla el secretari tècnic del Gremi, Pol López, la destrossa ha arribat en un moment molt important per al sector, a les portes de la campanya de primavera i amb tots els cultius a ple rendiment per fer front a una intensa campanya de vendes que ara es veurà greument afectada.Per empreses com la de Floriach, la situació és del tot irreversible: “Molta de la instal·lació es podria recuperar amb un esforç titànic, però reposar el cultiu és inassumible”. L’empresa, doncs, “tanca definitivament” la seva finca de Palafolls i intentarà continuar l’activitat en uns altres terrenys a Vilassar de Mar.”Intentarem vendre les terres per tenir liquiditat i poder afrontar la situació dels treballadors”, explica. En aquest sentit, la principal preocupació de Floriach és ara poder buidar la finca amb el mínim cost possible. Després de 23 anys treballant a la conca de la Tordera, el temporal Gloria posa punt i final a una part d’aquesta empresa.