Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El govern espanyol vol gestionar la primera acollida de menors migrants abans de derivar-los a les comunitats autònomes

ACN Barcelona.-El govern espanyol treballa un nou model d’acollida i atenció als joves migrants sense referents familiars. Segons ha avançat la Cadena Ser, l’esborrany que està elaborant l’Observatori de la […]

Avatar
Agències 24/12/2019

ACN Barcelona.-El govern espanyol treballa un nou model d’acollida i atenció als joves migrants sense referents familiars. Segons ha avançat la Cadena Ser, l’esborrany que està elaborant l’Observatori de la Infància, depenent del ministeri de Sanitat, plantejar fer una xarxa de centres de primera acollida dependents del govern espanyol per acollir temporalment els menors abans de derivar-los a les comunitats autònomes, amb l’objectiu de fer un repartiment més equilibrat d’aquests menors pel territori. El Departament d’Afers Socials està estudiant la proposta i celebra que el govern espanyol es posi a treballar en aquest àmbit i ho faci ”copiant” el model de Catalunya però alerten que pot plantejar una ”clara invasió competencial”.

Pel Departament d’Afers Socials, és una ”bona notícia” que l’Estat vulgui prendre mesures pel que fa a l’acollida i atenció dels infants i adolescents migrats sols però critica els tres anys ”d’inacció”. Celebra també que es fixi en el model que s’ha posat en marxa a Catalunya amb dispositius d’atenció immediata, promoció dels acolliments familiars, atenció als majors d’edat o revisió de les proves d’edat. Fonts del Departament han explicat que s’estudiarà si el document dona respost a ales reivindicacions de la Generalitat des del 2017. El Govern sempre ha defensat l’interès superior dels infants per davant de la condició d’estrangers, una millor coordinació i transparència de la informació, dotar de més recursos pels territoris que reben i atenen els nois, com és el cas de Catalunya, i agilitzar els tràmits documentals per regular la situació administrava, i així com apostar per la modificació de la llei d’estrangeria per fer possibles permisos temporals de treball associats a permís de residència o situació administrativa de tutela. Des d’Afers Socials es mostren contraris a crear dos sistemes de protecció perquè consideren que no es respecten els drets humans més bàsics i suposa una diferenciació per raó d’origen. El Departament considera que cal una ”clara especialització” però no un doble model d’atenció ni molt menys, una doble legislació. El Departament també critica que durant tot aquest 2019 no s’hagi fet cap reunió sobre aquest tema amb representants del govern català.