Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El govern de Barcelona fa un nou pas per a la protecció del patrimoni i el teixit històric de Gràcia

ACN Barcelona.-Nou pas per a la protecció del patrimoni i el teixit històric de Gràcia. La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda al nou planejament […]

Avatar
Agències 11/02/2021

ACN Barcelona.-Nou pas per a la protecció del patrimoni i el teixit històric de Gràcia. La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda al nou planejament per la millora urbanística i ambiental dels barris mitjançant l’inici de la tramitació de la Modificació del Pla General (MPGM). El nou planejament especifica, per exemple, les normes urbanístiques d’integració en el paisatge urbà tradicional, regula els paràmetres relatius a les alçades dels edificis o protegeix el front d’edificis consolidats i es regula les intervencions que s’hi poden fer. A banda, preveu noves vialitats i amples de carrers que prioritzin la mobilitat a peu i la creació a llarg termini d’uns 2.000 habitatges protegits nous per diferents mètodes.

A Gràcia no hi ha solars lliures o sectors en transformació on poder construir-hi un número important d’habitatges d’aquest tipus, per això, el pla opta per recórrer a la qualificació urbanística d’habitatge protegit que preveu el planejament. En concret, s’han avaluat quatre línies d’actuació. La primera és la d’aprofundir en la mesura que obliga a reservar per habitatge protegit el 30% de les noves construccions. Si bé la normativa vigent preveu que la reserva es faci en promocions en parcel·les de més de 600m2, en el cas de Gràcia es proposa rebaixar aquest superfície a 400, ja que els solars són més petits.D’altra banda, restringir l’ús d’habitatge en planta baixa i condicionar-lo a qualificar d’habitatge protegit les plantes baixes on s’admeti el canvi d’ús.Una tercera línia d’actuació és qualificar d’habitatge protegit genèric les remuntes no consolidades i incentivar-nel’execució, i una quarta és limitar la subdivisió dels habitatges existents. En concret, es proposa admetre només la subdivisiódels habitatges de més de 160 m2 de superfície, sempre i quan els nous habitatges es destinin a habitatge protegit. Activitats comercialsActualment, dels més de 56 km de carrers inclosos en l’àmbit de l’MPGM, el 40% tenen més de 10 comerços o usos terciaris per cada 100 metres. L’objectiu de l’Ajuntament és incentivar que se n’implantin més a les plantes baixes.Per això, es defineixen com a eixos d’activitat els carrers amb més locals actius a les seves plantes baixes, com per exemple el carrer d’Astúries. En aquests eixos, el pla hi preveu usoscomercials, terciaris i serveis, i no hi admet l’ús d’habitatge en planta baixa. Mobilitat sostenible i més verdLa modificació del pla general vigent fa una aposta per la mobilitat sostenible i pels desplaçaments a peu, transport públic i en bicicleta en la major part de l’àmbit. Pel cas de les bicicletes, cal assegurar que qualsevol carrer de Gràcia és apte per circular-hi.El document protegeix el verd existent, que passa a ser patrimoni verd consolidat. A més, també preveu treure el màxim potencial de totes les noves urbanitzacions de carrers, els parcs i jardins, els patis d’illa, les cobertes i mitgeres dels nous edificis. En totes les actuacions, s’aplicaran criteris ambientals. El proper pas, després de la tramitació per part de la Comissió de Govern, és portar-lo a votació en la propera Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat. Així, encara queden diversos passos perquè s’aprovi.