Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

El Govern aprova la memòria preliminar de la llei per gravar les emissions portuàries de grans vaixells

ACN Barcelona.-El Govern ha donat llum verda aquest dimarts a la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells. El tribut, previst a […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha donat llum verda aquest dimarts a la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells. El tribut, previst a la Llei 16/2017 del canvi climàtic, té per objecte gravar les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) durant les maniobres d’atracament i durant l’estada del vaixell al moll. Els ingressos que se’n derivin s’integraran en el Fons per a la Protecció de l’Ambient Atmosfèric, destinat a polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica. L’aprovació de la memòria preliminar dona compliment a un mandat del Parlament previst en la Llei 16/2017 de creació d’aquest impost i dona el tret de sortida a la seva tramitació.

El tribut s’emmarca en la política mediambiental del Govern, que fa ús de la fiscalitat verda per modificar conductes que comporten externalitats negatives sobre el medi ambient. En aquest cas, l’objectiu és afavorir la millora de la qualitat de l’aire i la salut de les persones en aquests llocs del territori on hi ha més presència d’emissions d’òxids de nitrogen, provocats pel transport marítim.Segons l’estudi d’Emissions de contaminants a l’atmosfera 2011 – 2017, realitzat per la Direcció General de la Qualitat Ambiental i el Canvi Climàtic, les emissions d’òxids de nitrogen dels vaixells durant les maniobres d’atracament i durant l’estada al port són, juntament amb les de transport terrestre i la indústria, les principals fonts d’emissions de partícules a les Zones de Protecció Especials (ZPE) de l’ambient atmosfèric definides al Decret 226/2006. D’acord amb aquesta norma, diversos municipis de les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat són ZPE.