Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Festival del Circ Elefant d’Or aconsegueix portar artistes xinesos i tindrà un jurat format únicament per dones

|

- Publicitat -

ACN Girona – El Festival de Circ Elefant d’Or de Girona escalfa motors per estrenar l’onzena edició, que se celebrarà del 2 al 7 de març a la carpa instal·lada al Camp de Mart. Hi participaran un total de 70 artistes en 26 atraccions inèdites a Europa, que el públic podrà veure en setze funcions. El certamen bat enguany el rècord de països participants, amb vint nacionalitats diferents i havent aconseguit que dues companyies xineses puguin sortir del país per participar-hi. A més, per primer cop, el jurat estarà únicament format per dones. “El circ també ha de treballar per la paritat, i per això hem volgut fer aquesta aposta”, ha remarcat el director del festival, Genís Matabosch. El 28 de febrer un dels números intentarà batre dos rècords Guinness.

Instal·lat a la Devesa, l’onzè Festival de Circ Elefant d’Or ja ha venut 23.000 entrades; una xifra que representa més del 60% de totes les localitats que es posen a la venda. En concret, n’hi ha 36.800, tenint en compte que l’aforament de cadascuna de les setze funcions és de 2.300. Precisament, el director del festival, Genís Matabosch, ha detallat que la voluntat de fer el festival en un espai tan gros és la de “reduir el preu de l’entrada i acostar el circ a tothom”. La forquilla d’entrades es mou entre els 10 i els 95 euros.

Publicitat

La primera funció es farà el 2 de març. Tanmateix, dos dies abans, una de les atraccions intentarà batre dos rècords Guinness com sol passar en cada edició. Enguany, és el torn dels russos ‘Duo Wizzard’, que en la modalitat que “quick change” volen demostrar que són els més ràpids a canviar de vestit en trenta segons i també en un minut.

<strong>Rècord de nacionalitats</strong>

En aquesta onzena edició, hi participen un total de 70 artistes que provenen de 20 països diferents. És el primer cop a la història d’aquest circ, que es podran veure tantes nacionalitats juntes dins la carpa instal·lada al Camp de Mart de Girona. I es comptarà amb artistes d’Israel, un país que no hi havia participat mai.

A més, el Festival Elefant d’Or es converteix en el primer d’Europa a tornar a portar artistes de la Xina, després de les restriccions covid. En concret, ha aconseguit que hi participin dues companyies xineses, que clouran les semifinals; són ‘The Acrobatic Troupe of Dezhou City’ i ‘Lei Chen’. “Després del 2020, és el primer festival europeu que recupera la normalitat, perquè cap més ha gosat presentar acròbates xinesos”, ha explicat Matabosch, que ha assegurat que “fins a l’últim moment no s’ha pogut confirmar la seva assistència”. Com a anècdota, Matabosch ha revelat que el 2020, en finalitzar la novena edició del festival, “va costar molt que els artistes xinesos poguessin tornar a la Xina”.

Tots els números d’aquesta onzena edició són inèdits i serà la primera vegada que, a més, hi hagi una atracció de faquirisme (‘Flying Lucky Hell’) i una que utilitza la força capil·lar (‘Duo Disar’). També s’intentarà fer el primer quàdruple salt mortal del país amb ‘The Flying Caballero’, una família mexicana propietària de dos circs que ha aturat l’activitat per poder ser a Girona. Un dels integrants, Rubern Caballero Jr., ha explicat aquest divendres que “treballar en família és més fàcil” perquè, segons ha dit, la complicitat és màxima i “només amb la mirada t’entens”. Acostumat a treballar a Amèrica, Caballero prefereix el públic europeu perquè “aprecia més el circ”.

Un altre dels artistes, Robinson Valencia de ‘The Flyers Valencia’, participarà en el festival amb la doble roda de la mort. El colombià ha dit que cal que tot “estigui perfectament anivellat, perquè surti bé el número”. Una de les dificultats d’aquest espectacle és que no hi ha manera de posar-hi xarxa de protecció i, per tant, no es poden cometre errors. Assegura que la precisió és més bona a mesura que es familiaritzen amb l’espai.

<strong>Jurat únicament femení</strong>

El jurat d’aquest 2023 està únicament format per dones, amb l’objectiu de “donar visibilitat a la seva tasca”. Són cinc professionals del món del circ, també provinents de diferents països, amb la peruana Maria Teresa Chirinos Versace al capdavant com a presidenta de la taula. El jurat de la crítica i de la imatge també està format només per dones; en aquest cas, per dues fotògrafes i dues historiadores del món del circ.

A la presentació del festival també hi han assistit el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calatayud; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha volgut ressaltar el circ com “una forma de cultura que s’acosta a tothom; independentment de les edats, els àmbits professionals o els perfils socioeconòmics”. “Apostar pel Festival Elefant d’Or és treballar per acostar tota la ciutadania a la cultura perquè sigui més culta i més crítica”.

<strong>Apropa Cultura</strong>

En aquesta línia, un any més, el Festival Elefant d’Or ofereix entrades a través del programa ‘Apropa Cultura’ a més de 600 persones en risc d’exclusió perquè gaudeixin d’alguna de les representacions programades. A més, els infants menors de 2 anys paguen una entrada simbòlica d’un euro i, d’altra banda, els espectadors estan convidats a donar un euro en adquirir les seves entrades. La suma de les dues quantitats es destina anualment a una entitat social que centra la seva activitat a Girona. Enguany, la beneficiària d’aquesta acció serà Pallapupas.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió