Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El falcó pelegrí recupera una antiga àrea de cria al Parc Natural de Montserrat

ACN Monistrol de Montserrat.-L’últim cens de seguiment de rapinyaries rupícoles al Parc Natural de Montserrat, elaborat aquest mes de juny, ha evidenciat la recuperació de nou d’una antiga àrea de […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Monistrol de Montserrat.-L’últim cens de seguiment de rapinyaries rupícoles al Parc Natural de Montserrat, elaborat aquest mes de juny, ha evidenciat la recuperació de nou d’una antiga àrea de cria del falcó pelegrí que l’any passat s’havia perdut. D’aquesta manera, són vuit els territoris amb parelles d’aquesta espècie dins del parc natural, a diferència del 2019 que en van ser set. El cens l’elabora el cos d’Agents Rurals, en col·laboració amb personal del parc natural. Quant a l’envol de polls, de les vuit parelles adultes identificades, s’ha pogut verificar que tres han tirat endavant un total de sis polls, dos més que l’any passat. D’altra banda, el cens també ha permès localitzar una parella d’àliga cuabarrada, com en els anys anteriors.

Malgrat les imposicions vinculades a la pandèmia de la covid-19, que segons el Departament de Territori i Sostenibilitat poden haver condicionat els resultats finals del seguiment d’enguany, s’ha pogut confirmar la presència de l’espècie del falcó pelegrí per tot el massís, tant a sectors del vessant sud de la muntanya com també a la cara nord, amb una repartició pràcticament equivalent de quatre parelles per vessant. En relació a l’envol dels polls, de les vuit parelles adultes identificades, s’ha pogut verificar que tres han tirat endavant un total de sis polls. De les cinc parelles restants, dos més van tenir comportament clar d’iniciar la posta, però no van tirar endavant polls, dos més no van arribar a fer posta, i l’altra va fracassar després que la femella desaparegués del territori, sense saber-ne els motius, a l’inici de la temporada reproductora. Pel que fa a la parella d’àliga cuabarrada, tot i constatar un comportament reproductor amb còpules i arranjament de nius, la parella no va arribar a fer posta. A més, aquest any s’ha confirmat que i ha hagut un relleu en el mascle d’aquesta parella, amb la presència d’un individu nou que ha substituït l’anterior, que era un animal força vell i que feia molts anys que estava instal·lat en aquest territori.Finalment, pel que fa a l’aufrany, és el segon any consecutiu en què no es detecta la presència d’aquesta espècie al massís, després d’uns anys seguits de la presència d’una parella i de reproducció confirmada.