Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El Consell Interterritorial de Salut aprova les mesures de Sanitat sense el concurs de Madrid

ACN Madrid.-El Consell Interterritorial de Sanitat ha aprovat aquest dimecres el document de mesures que el Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula per restringir la mobilitat a municipis […]

Avatar
Agències 30/09/2020

ACN Madrid.-El Consell Interterritorial de Sanitat ha aprovat aquest dimecres el document de mesures que el Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula per restringir la mobilitat a municipis de més de 100.000 habitants que superin una incidència acumulada de més de 500 casos per 100.00 habitants, tinguin més d’un 10% de PRC positius i un índex d’ocupació de les UCI superior al 35%. Malgrat que el document es va pactar aquest dimarts entre el Ministeri i la Comunitat de Madrid, el govern d’Isabel Díaz Ayuso ha votat en contra de la proposta juntament a altres comunitats governades pel PP com Galícia i Andalusia.

La consellera de Sanitat, Alba Vergès, ha afirmat que Catalunya no se sent interpel·lada pel document perquè totes les seves ciutats tenen índex inferiors als que retrata i perquè Catalunya sempre actua abans d’arribar a aquests nivells.El ministre Illa compareix en breu per explicar com actuarà a les poblacions que superen els llindars, gairebé totes a Madrid. La proposta que el Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut inclou el tancament perimetral de Madrid i deu ciutats més de la comunitat. Entre elles, Alcalà de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Leganés o Torrejón de Ardoz, segons ha avançat la Ser. Totes elles tenen més de 100.000 habitants i compleixen els tres criteris de més de 500 casos per cada 100.000 persones, un 10% de positius i una ocupació de les UCI superior al 35%. Hi ha dues ciutats més, Pamplona i Logroño, que estarien al límit dels criteris fixats.El document preveu que en aquestes àrees hi hagi limitacions de mobilitat en els accessos i sortides, reunions d’un màxim de sis persones, el tancament de locals a les deu de la nit, aforament a la meitat i el tancament de parcs. A més, les CCAA afectades hauran de “reforçar” les seves capacitats de detecció precoç i “control” de la malaltia.El pla del Ministeri contempla que s’adoptin mesures en els municipis que tinguin més de 100.000 habitants i una incidència de 500 casos per cada 100.000 persones. A més d’aquest criteri, les ciutats afectades hauran d tenir un percentatge de positivitat superior al 10% durant les dues setmanes prèvies i una ocupació de les UCI superior al 35%.Entre les mesures “mínimes a aplicar”, hi ha les restriccions d’entrada i sortida de persones excepte per anar al metge, acudir a la feina, anar a l’escola, tornar al lloc de residència habitual, tenir cura de persones dependents o causes de força major. La circulació de persones dins dels municipis serà possible “sempre respectant les mesures de protecció individual i col•lectiva”.Les trobades entre persones es reduiran a un màxim de sis, excepte que siguin convivents i en cas d’activitats laborals i institucionals. També contempla suspendre l’activitat de parcs infantils i el tancament de bars i locals comercials a les deu de la nit, amb un aforament del 50% i la prohibició del consum en barra. En el cas de locals amb terrasses a l’exterior, l’aforament serà del 60%.Les taules o agrupacions de taules hauran de guardar una distància d’almenys 1,5 metres respecte de les cadires assignades a la resta de taules o agrupacions de taules. Tampoc hi podrà haver més de sis persones per taules o agrupacions de taules i no es podran admetre clients a partir de les deu de la nit. L’hora de tancament, a més, no podrà superar les 23.00 hores, a excepció de l’entrega de menjar a domicili.