Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El Consell General d’Economistes empitjora les previsions i preveu una contracció del PIB del 12,2% el 2020

ACN Barcelona.-La Comissió Financera del Consell General d’Economistes d’Espanya ha revisat a la baixa les previsions de creixement d’aquest any i preveu una contracció del PIB del 12,2%. La caiguda […]

Avatar
Agències 30/09/2020

ACN Barcelona.-La Comissió Financera del Consell General d’Economistes d’Espanya ha revisat a la baixa les previsions de creixement d’aquest any i preveu una contracció del PIB del 12,2%. La caiguda del turisme i el comerç minorista al juliol, agost i setembre ha situat les previsions de creixement pel tercer trimestre entre un 6,5% i un 9%. El menor increment registrat en aquest període i les pitjors expectatives per als tres últims mesos de l’any per la segona onada de la pandèmia han provocat un empitjorament de les estimacions anuals, que se situen un punt per sobre de les previsions d’agost. De cara 2021, l’entitat espera un increment al voltant del 7,2%, tenint en compte l’efecte dels fons europeus, de prop d’un 1%, en l’activitat econòmica.

“Els fons comunitaris han de servir per accelerar les reformes estructurals que s’han de fer, sobretot per millorar la productivitat, invertint en projectes més innovadors i introduint canvis en el mercat de treball”, ha manifestat el president del Consell General d’Economistes, Valentín Pich, en la presentació de l’Observatori Financer ‘Informe setembre 2020’.Tot i la reactivació després del confinament, tant la demanda interna com l’externa s’estan veient “molt afectades” per la crisi. La incertesa sobre la situació sanitària i les perspectives econòmiques també anticipen el manteniment del consum privat, la inversió i les exportacions en taxes negatives. Per altra banda, la despesa i la inversió pública s’estan incrementant per finançar les despeses derivades de la pandèmia. Aquesta situació està provocant un efecte en el dèficit públic, que s’espera que se situï entre el 12% i el 15% aquest any, amb un deute públic entre un 120% i un 125%. En el segon trimestre, el nombre d’ocupats va caure en més d’un milió de persones i es va situar un 6% per sota de les xifres del mateix període de l’any passat, sense tenir en compte els treballadors afectats pels ERTO. L’entitat preveu que la pròrroga dels expedients en determinats sectors provoqui un augment de les xifres oficials d’aturats i manté la previsió d’atur a finals d’any entre un 20% i un 22%. L’informe també ha posat de manifest l’efecte negatiu de la pandèmia en els principals mercats borsaris, en el mercat de divises i en el de matèries primes, amb especial rellevància en el preu del petroli, que recupera el seu valor després de la caiguda registrada a l’abril. El preu del cru de finals de juny representa una caiguda del 31,51% respecte al preu de tancament de 2019 a causa de la crisi econòmica i la reducció de la mobilitat. Contràriament, el valor de l’or ha augmentat, ja que ha actuat com un “actiu refugi”.