Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

El Congrés dona llum verda als impostos temporals a la banca, les energètiques i a les grans fortunes

ACN Madrid – El Congrés ha donat llum verda la matinada d’aquest divendres als impostos temporals a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes. La proposició de […]

Agències 25/11/2022

ACN Madrid – El Congrés ha donat llum verda la matinada d’aquest divendres als impostos temporals a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes. La proposició de llei registrada per PSOE i Unides Podem ha obtingut 186 vots a favor, 152 en contra i 10 abstencions. La norma passarà ara al Senat. Hi han donat suport ERC, EH Bildu, Junts, la CUP, Més País i Compromís i s’han abstingut PDeCAT i el PNB. El text que finalment s’ha aprovat limita l’abast de l’impost a les energètiques -que fixa gravar l’1,2% dels ingressos- després que tiressin endavant dues esmenes transaccionals del PNB i del PDeCAT.

L’impost no afectarà els ingressos pel subministrament quan sigui a preu regulat, com ara la tarifa PVPC elèctrica, pel TUR de gas o la bombona de butà. També exclou ingressos regulats de les xarxes de transport i distribució d’electricitat i gas natural i s’aplicarà només a l’activitat que les empreses desenvolupin a l’Estat i, per tant, no a les filials a l’estranger.

En relació amb la banca, l’impost a les entitats de crèdit serà un gravamen del 4,8% sobre l’import net o el marge d’interessos o de comissions. Afectarà les entitats que superin els 800 milions d’euros en interessos o comissions, i preveu recaptar prop de 1.500 milions l’any, 3.000 milions en dos anys. 

Pel que fa a l’impost a les grans fortunes, es va introduir com a esmena a la norma, i serà per a aquelles de més de 3 milions d’euros i l’estimació del Ministeri d’Hisenda és que contribueixi a recaptar 1.500 milions d’euros. Tindrà una vigència de dos anys. 

Serà un impost de caràcter estatal complementari del de patrimoni, que és autonòmic, i per evitar una doble imposició els subjectes d’aquest tribut només tributaran per la part del patrimoni que no hagi estat gravat per la seva autonomia. L’objectiu és evitar diferències entre comunitats autònomes després que autonomies governades pel PP hagin eliminat o rebaixat l’impost de patrimoni.

La votació s’ha fet per crida amb els diputats anunciant el sentit de vot en veu alta, de peu i un a un a petició de Més País i EH Bildu.