Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Banc Central Europeu alerta d’elevats riscos en l’estabilitat financera per l’impacte desigual de la pandèmia

ACN Brussel·les.-El Banc Central Europeu (BCE) ha alertat d’elevats riscos en l’estabilitat financera de determinats sectors i països, sovint amb vulnerabilitats preexistents, per l’impacte desigual de la pandèmia, segons recull […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Brussel·les.-El Banc Central Europeu (BCE) ha alertat d’elevats riscos en l’estabilitat financera de determinats sectors i països, sovint amb vulnerabilitats preexistents, per l’impacte desigual de la pandèmia, segons recull en el ‘Financial Staibility Review’. L’entitat ha assegurat que les mesures dels governs han contribuït a reduir les insolvències de les empreses a “mínims històrics” durant la pandèmia. Tot i això, a mesura que aquest suport es retira progressivament, el BCE ha advertit de la possibilitat de registrar taxes d’insolvència considerablement més altes que abans de la pandèmia, especialment en determinats països. Aquest fet podria repercutir en els bancs que han donat suport a les empreses durant la pandèmia.

“A mesura que la zona euro surt de la tercera onada, els riscos en l’estabilitat financera es mantenen i es distribueixen de manera més desigual. Més càrrega del deute corporatiu als països amb més pes del sector serveis podria augmentar la pressió sobre els governs i els bancs d’aquests estats”, ha assegurat el vicepresident de l’entitat, Luis de Guindos. En paral·lel, els últims sis mesos han augmentat els preus del sector residencial, amb un increment de les preocupacions per una sobrevaloració dels actius i correccions “brusques” en els preus. Aquest fet podria afectar les companyies endeutades i les llars, entre altres. En tot cas, la percepció del mercat envers els bancs ha millorat substancialment durant la pandèmia. Tot i això, la rendibilitat d’aquestes entitats continua feble, mentre les perspectives de la demanda de préstecs són incertes. Per altra banda, el BCE ha alertat també de l’impacte del canvi climàtic en l’estabilitat dels recursos financers de la zona euro. Una part important de les exposicions de préstecs bancaris les empreses podria estar subjecte a un elevat nivell de risc físic relacionat amb el clima, que afectaria directament les operacions de les companyies o les garanties físiques per garantir els préstecs.