Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El Baix Empordà llista equipaments que es podrien convertir en allotjament per a temporers en cas de rebrot de covid-19

ACN La Bisbal d’Empordà.-El Consell Comarcal del Baix Empordà i alcaldes de poblacions amb terreny agrícola i fruiter han fet un llistat d’equipaments que es podrien convertir en allotjaments per […]

Avatar
Agències 30/07/2020

ACN La Bisbal d’Empordà.-El Consell Comarcal del Baix Empordà i alcaldes de poblacions amb terreny agrícola i fruiter han fet un llistat d’equipaments que es podrien convertir en allotjaments per a temporers en cas de rebrots de covid-19. Segons informen en un comunicat, el consell comarcal s’ha reunit amb representants de les empreses que aglutinen més temporers, una trobada que sorgeix arrel de la preocupació d’alguns alcaldes per evitar que es pugui produir una situació la del Segrià a la comarca. Per això, han proposat una col·laboració entre el consell comarcal, la Generalitat i les empreses agrícoles per coordinar la situació dels temporers en cas que pugui haver-hi un rebrot.

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro; el gerent, Albert Costa; el conseller delegat de Règim Interior i alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila; el representant de Cooperativa Costa Brava, Àlex Creixell; i el representant de Girona Fruits, Josep Maria Cornell, s’han reunit per abordar la situació dels temporers de la comarca i establir protocols a seguir davant d’una possible rebrot de covid-19.La trobada sorgeix de la preocupació d’alguns alcaldes per evitar la situació que es va produir al Segrià amb els temporers. En una reunió prèvia amb els alcaldes de municipis amb terreny agrícola i fruiter al seu municipi van llistar aquells equipaments que podrien servir per allotjar temporers.Actualment les empreses Girona Fruits i Cooperativa Costa Brava aglutinen un 90% dels productors de la comarca. La collita de la poma requereix dels serveis d’entre 1.500 i 2.000 persones. Entre el 40 i 50% són fixes, un 30% són fixes discontinus i el 20% restant són treballadors temporals puntuals. La incorporació dels temporers és progressiva, efectuant-se en tres períodes com són a l’agost, al setembre i la resta s’incorporen al novembre per acabar la recollida. El Consell Comarcal ha proposat establir una coordinació amb la Generalitat de Catalunya (Departaments de Salut, Treball i Agricultura), el mateix consell (en representació dels Ajuntaments) i les empreses del sector per oferir una informació actualitzada als temporers informant del risc que implica la collita. També es vol tenir un control dels allotjaments, incidint en la coordinació dels espais.En el cas del Baix Empordà, remarquen que una part important dels temporers resideixen de forma habitual a la comarca, pel que no necessitarien cap allotjament extraordinari. El president Joan Manel Loureiro ha subratllat que tot i que la situació a la comarca és molt diferent a la de Lleida “per volum i per tipologia de temporers” volen ser “previsors” i comptar amb protocols “per si s’esdevingués un rebrot de covid-19”.