Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Educació impulsa un pla per doblar l’ús del català als centres educatius que actualment supera per poc el 40%

|

- Publicitat -

ACN L’Hospitalet de Llobregat – El Departament d’Educació ha presentat el pla ‘Activem-nos pel català’, que vol doblar, passant de poc més del 40% actual al 80%, l’ús del català a les escoles. Aquest curs, 800 centres educatius s’han compromès a engegar accions concretes per potenciar l’ús de la llengua. L’objectiu és que el curs 2026-2027, a raó d’uns 700 anuals, el pla arribi als 3.500 centres del país. Els centres prioritzaran una de les 10 fites d’usos lingüístics que se’ls proposa, i hauran d’impulsar accions concretes que ajudin a donar resposta a la fita. “Cal conjurar-nos i passar a l’acció per incrementar l’ús del català als centres educatius”, ha dit el conseller Cambray. Educació transferirà dos milions d’euros cada any als centres per implementar-lo.

Cambray ha encapçalat aquesta tarda la presentació del pla ‘Activem-nos pel català’, un acte en què 800 centres educatius s’han compromès a engegar accions concretes per potenciar l’ús del català. A partir d’aquí, cada any 700 centres se sumaran a aquesta estratègia d’acceleració de l’ús del català, 100 dels quals de forma intensiva en el programa ULAE (Usos Lingüístics a l’Entorn Escolar).

Publicitat

El conseller ha agraït als docents la seva implicació en la defensa del català a l’entorn escolar: “Els 1.300 assistents demostren el compromís dels nostres mestres amb el català”.

L’objectiu del Departament d’Educació és arribar al conjunt dels centres educatius de Catalunya el curs 2026-2027, tenint en compte que hi ha centres que ja han format part de programes lingüístics des del curs 2021-2022. Anualment els centres prioritzaran una de les 10 fites d’usos lingüístics que se’ls proposa, i hauran d’impulsar accions concretes que ajudin a donar resposta a la fita. En l’acte anual, que reuneix els 800 centres, i també en actes que es faran territorialment, els centres podran aprendre d’altres escoles i instituts que ja estan impulsant accions concretes. Es transferiran 2 milions d’euros als centres del programa ‘Activem-nos pel català’ cada any perquè puguin invertir-los en activitats de potenciació del català.

El pla es desplegarà en dos ritmes diferents: un de més intensiu pels centres que en tinguin necessitat i un segon, adreçat a 600 centres. Els participants en aquesta xarxa faran una radiografia dels usos lingüístics del centre a partir d’una eina de diagnosi i seleccionaran tres fites d’impacte que es comprometran a assolir.

<strong>10 fites per al foment del català</strong>

En base a l’anàlisi de més de 300 accions impulsades pels 200 primers centres educatius de l’ULAE, s’han concretat 10 fites d’impacte per al foment del català, com ara prioritzar els audiovisuals sobre continguts curriculars en català , activitats de dinamització del pati per fomentar el català com a llengua de comunicació o el manteniment del català en sortides escolars o activitats esportives.

Durant l’acte, els centres han pogut conèixer més de 30 experiències i exemples de bones pràctiques, tant en català com en aranès.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió