Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Drets Socials destinarà 100.000 euros a fer una diagnosi de la situació de barraquisme a Montcada i Reixac

ACN Montcada i Reixac – El departament de Drets Socials destinarà 100.000 euros a fer una diagnosi de la situació de barraquisme a la zona coneguda com el Pla del […]

Agències 11/04/2022

ACN Montcada i Reixac – El departament de Drets Socials destinarà 100.000 euros a fer una diagnosi de la situació de barraquisme a la zona coneguda com el Pla del Besòs, a Montcada i Reixac. En aquest espai hi van morir dues persones intoxicades per la mala combustió d’un foc en un infrahabitatge el passat mes de gener, i recentment s’hi va declarar un incendi en una altra d’aquestes edificacions. En un primer estudi, el consistori ha detectat que hi ha unes 40 persones que hi viuen de manera habitual, 15 de les quals són menors d’edat, que estan escolaritzats en el municipi o bé en altres localitats de l’entorn. La previsió de departament i Ajuntament és que, un cop feta la diagnosi, es pugui actuar a nivell social i urbanístic en un espai sensible com aquest.

Departament i consistori han arribat a l’acord per fer una diagnosi que coordnarà la Delegació del Govern a Barcelona a través d’una comissió tècnica específica. L’objectiu és reunir el màxim d’informació sobre la situació sobre el terreny, topografiar la zona i elaborar un cens de les activitats i persones que hi viuen.

Aquest dilluns, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, i el delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, s’han reunit per abordar l’acord, per, posteriorment, desplaçar-se a la zona i trepitjar el terreny. En el seu recorregut, acompanyats per agents de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, han pogut comprovar que l’espai està ple d’edificacions, algunes d’elles d’obra, amb runa, vehicles desvallestats, caravanes, horts i fins i tot animals, com gossos i cavalls.

“En una primera diagnosi parcial de l’Ajuntament i el Consorci del Besòs hem tronat 40 persones que hi viuen de forma habitual, 15 dels quals menors d’edat”, ha assenyalat l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos. Aquests nens i nenes estan escolaritzats, ja sigui en el municipi o en altres de l’entorn.

A tota la gent qui habita l’espai de manera habitual caldrà trobar-li una solució habitacional. “Un cop ho fem, caldrà parlar del problema urbanístic o de la recuperació medi ambiental”, ha afegit Campos.

En total es calcula que hi ha mig miler de barraques repartides en uns terrenys que són d’un mínim de dos propietaris, i que s’ubiquen a banda i banda del riu Besòs. Tot i fer uns primers passos des de l’administració local, el consistori va elevar la veu per demanar ajuda al Govern, una petició que ha tingut resposta, això sí, sense un calendari tancat perquè caldrà fer totes les passes necessàries per tenir una fotografia real sobre el terreny.

“Cal començar a treballar tan aviat com sigui possible, i un cop feta la diagnosi, fer un pla d’acció”, ha assenyalat la consellera Cervera. Un cop fet aquest balanç, es vol seguir treballant per ampliar el radio d’actuació a altres municipis de la llera del Besòs que es troben en circumstàncies similars, com Sant Adrià de Besòs o Santa Coloma de Gramenet, segons ha assegurat Cervera.