Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Donohoe diu que cal assegurar la resiliència dels bancs arran del cas de Silicon Valley Bank: “Els xocs poden passar”

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, ha subratllat la importància d’assegurar la resiliència del sistema bancari europeu arran de la fallida del banc nord-americà Silicon Valley Bank, la més gran des de la crisi financera del 2008. En una roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de finances de l’eurozona, celebrada aquest dilluns a Brussel·les, Donohoe ha avisat que casos com aquest “són el recordatori que els xocs poden passar”. No obstant això, el dirigent irlandès ha apuntat que la Unió Europea no té exposició directa amb l’entitat estatunidenca i ha defensat la “bona salut” del sector bancari comunitari.

En la mateixa línia s’ha expressat el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, qui ha assenyalat que casos com el de Silicon Valley Bank recorden que “no estem fora de la incertesa”. En aquest sentit, Gentiloni ha apuntat que Brussel·les segueix “de ben a prop” la situació i que pren nota de les decisions que està adoptant el govern dels Estats Units per fer-hi front.

Publicitat

Preguntats per si el cas de Silicon Valley Bank podria tenir efectes sobre la política de tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE), ambdós dirigents han reafirmat el seu suport a l’organisme i s’han limitat a destacar que la importància que les seves decisions gaudeixin de “plena independència”.

<strong>Suport a les polítiques fiscals</strong>

Una setmana després que la Comissió Europea presentés una primera proposta sobre les orientacions fiscals de cara el 2024, els ministres de la zona euro han emès aquest mateix dilluns un comunicat conjunt sobre les regles fiscals apuntant en la mateixa direcció que les recomanacions de l’executiu.

En l’escrit, els dirigents defensen que cal mantenir una política fiscal “prudent” de cara als anys 2023 i 2024 per tal d’assegurar “la sostenibilitat del deute a mitjà termini”. Alhora, subratllen la necessitat de garantir “un creixement econòmic sostenible”, tenint en compte “la transició verda i digital” i les inversions i reformes per mantenir la resiliència del sistema.

En aquest sentit, donant per suposat que la inflació es mantindrà elevada i que les condicions per accedir a finançament continuaren sent restrictives, els ministres de l’Eurogrup han reiterat que les mesures de suport fiscal destinades a l’àmplia majoria de la societat “ja no estan justificades”. “Hem de continuar protegint les llars més vulnerables i les empreses viables, alhora que preservem els incentius per limitar el consum d’energia i millorar l’eficiència energètica”, argumenten.

Pels ministres de finances de la zona euro, “cal evitar mesures que incrementin de forma permanent el dèficit” i, a la vegada, actuar de forma coordinada per garantir “la igualtat de condicions en el mercat”. “Fins ara, les nostres mesures han mitigat un impacte excessiu dels xocs provocats pels preus de l’energia, però els costos fiscals acaben pesant en les finances públiques”, conclouen.

<strong>Avisos sobre la inflació</strong>

Donohoe també ha apuntat que la taxa inflació acumula quatre mesos consecutius a la baixa. És per això que ha subratllat la importància de començar a adaptar les mesures de suport fiscal a la situació actual. “Si la inflació canvia, el nivell de suport a l’economia també hauria de canviar en la mesura que sigui possible”, ha defensat.

No obstant això, també ha remarcat que la inflació subjacent -la que no té en compte l’energia i els aliments no processats- continua a l’alça i en màxims històrics, deixant clar que els riscos sobre l’economia “encara es mantenen elevats”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió