Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Diverses ONG de drets humans critiquen el Pacte Migratori i d’Asil de la UE per fomentar els retorns i no l’asil

ACN Brussel·les.-Les ONG de drets humans Amnistia Internacional i EuroMed Rights han criticat el Pacte Migratori i d’Asil que ha presentat la Comissió Europea aquest dimecres per fomentar els retorns […]

Avatar
Agències 23/09/2020

ACN Brussel·les.-Les ONG de drets humans Amnistia Internacional i EuroMed Rights han criticat el Pacte Migratori i d’Asil que ha presentat la Comissió Europea aquest dimecres per fomentar els retorns i no l’asil. “Aquest pacte no reduirà el patiment de milers de persones atrapades als camps de les illes gregues”, denuncia la directora d’AI a Europa, Eve Geddie. Pel que fa a les reaccions polítiques, l’Esquera Unitària i els ecologistes tampoc veuen amb bons ulls la proposta per la insistència en els retorns, mentre populars i liberals la celebren precisament per això. Els socialistes no estan del tot contents amb el pla, especialment perquè temen un repartiment desigual dels refugiats.

Amnistia Internacional ha assegurat que el pacte converteix la detenció de refugiats i migrants i la contenció en camps en “la norma”. “Aquest pacte està dissenyat per aixecar murs i enfortir tanques”, ha afirmat Geddie.L’associació EuroMed Rights ha lamentat “l’obsessió” de Brussel·les amb les repatriacions “a qualsevol cost”. A més, denuncia que el pla per accelerar els tràmits d’asil a la frontera semblen un “sistema il·legal de detenció” i temen que no hi hagi un “anàlisi adequat” de les peticions de protecció.”Amb aquest pacte, la UE mostra la seva disposició a criminalitzar i deshumanitzar els refugiats i migrants”, denuncia el president d’EuroMed Rights Wadih Al-Asmar.Reaccions polítiquesEls ecologistes i l’Esquerra Unitària han criticat la proposta de la Comissió Europea. El grup dels Verds/ALE considera que el pacte “institucionalitza la vergonya” i “no evitarà noves tragèdies”.”No compleix amb la nostra petició de responsabilitzar de manera homogènia a tots els estats de la Unió i augmenta el perill que els camps segueixin superpoblats”, ha denunciat l’eurodiputat dels Comuns, Ernest Urtasun.Els socialistes europeus veuen amb bons ulls que es posi fi a les “solucions ad hoc” davant d’arribades sobtades de persones, però temen que el sistema a la carta no garanteixi un repartiment “just i igualitari” dels refugiats.Per la seva banda, els liberals de Renovar han celebrat que el pla inclogui reforçar la cooperació amb els països veïns per frenar les arribades, però han lamentat que no hi hagi “propostes concretes” per fomentar “la migració legal”.El PP europeu veu positiu el pla perquè inclou una política de retorns “més efectiva” que afectarà “una gran proporció de persones en territori europeu que no són elegibles per rebre protecció”.