Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Detenen a Lleida un home que es guanyava la confiança de persones d’edat avançada per furtar-los diners i joies

ACN Lleida – Els Mossos d’Esquadra van detenir dimarts passat un home, de 35 anys, com a presumpte autor de nou furts i una estafa comesos entre el mes de […]

Agències 09/03/2023

ACN Lleida – Els Mossos d’Esquadra van detenir dimarts passat un home, de 35 anys, com a presumpte autor de nou furts i una estafa comesos entre el mes de desembre i el març d’aquest any utilitzant el mètode del ‘fals amic’. La policia va rebre al desembre del 2022 diverses denúncies que assenyalaven que hi havia una persona que, en diferents circumstàncies, es guanyava la confiança de les víctimes, d’edat avançada, per poder sostreure’ls joies i diners. El detingut aconseguir que una de les víctimes li prestés joies i diners per suposadament comprar loteria i en altres casos accedia als pisos de les víctimes amb l’excusa que portava garrafes d’oli pel veí i furtava joies i diners. En el darrer cas el va acompanyar una dona que també va ser detinguda.

Els primers indicis que van recopilar els mossos van apuntar que l’autor seria una persona ja coneguda policialment especialitzada en el mètode del fals amic. El sospitós es mouria per tota la ciutat per a observar i contactar amb persones d’avançada edat o vulnerables, guanyar-se la seva plena confiança i cometre els delictes.

Segons la policia, el presumpte autor va contactar al desembre amb una dona, de 80 anys, que es trobava en una cafeteria del Passeig de Ronda de Lleida. Amb l’excusa de vendre oli d’oliva a bon preu va començar a parlar amb ella. L’habilitat de l’autor dels fets li va permetre obtenir prou dades de la víctima com per finalment establir que suposadament tenien un conegut proper. En aquest cas, va aconseguir que li prestés els dos anells, la cadena que portava i 20 euros per suposadament comprar loteria.

En altres ocasions, la policia assenyala que l’home es va presentar als domicilis de les víctimes amb l’excusa que portava unes garrafes d’oli pel veí, però que no hi era, i els hi demanava si les podia deixa al seu pis. Tot seguit, els demanava un got d’aigua o anar al lavabo i, quan es quedava sol, accedia a les habitacions per furtar les joies i diners de les víctimes.

La investigació policial va relacionar la persona investigada amb deu casos, comesos entre el 15 de desembre i el 5 de març, on sis de les víctimes tenien més de 80 anys.

Finalment, aquest dimarts els mossos van detenir la persona investigada, un home de 35 anys. En l’últim fet també anava acompanyat d’una dona, de 21 anys, que va col·laborar activament en l’engany i també va quedar detinguda.

Els detinguts  passaran aquest dijous a disposició judicial davant el jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.