Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Desmantellada la partida més gran de marihuana a l’Estat amb més de sis tones intervingudes a Vilassar de Mar

ACN Vilassar de Mar – La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desmantellat una macroplantació de marihuana a Vilassar de Mar (Maresme). Es tracta de la partida més gran […]

Agències 07/07/2022

ACN Vilassar de Mar – La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desmantellat una macroplantació de marihuana a Vilassar de Mar (Maresme). Es tracta de la partida més gran d’aquesta substància a Espanya, amb més de sis tones intervingudes i cinc persones arrestades per un presumpte delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. La investigació es va iniciar el març del 2021, quan es va tenir coneixement que en una parcel·la de 32 hectàrees, aparentment dedicada al cultiu industrial legal. La plantació no tenia cap permís i es dedicava en realitat a l’obtenció d’esqueixos i cultiu de plantes per a l’obtenció de cabdells i, posterior manufactura i empaquetat per vendre’ls al mercat negre.

En aquesta plantació havien col·locat cartells i  logotips de diferents administracions públiques de Catalunya per fingir que es dedicaven a una activitat lícita que portaven amb total impunitat des del 2018.

Un cop identificats els responsables de la plantació, juntament amb la resta d’indicis, es va sol·licitar l’ordre d’entrada i registre. Com a resultat, els agents van detenir els cinc encarregats de la plantació com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i d’un delicte de defraudació de fluids elèctrics i anàlegs.

<strong>Més de sis tones de marihuana</strong>

En total s’han intervingut més de sis tones de marihuana, dins les quals hi havia 3,5 tones de cabdells envasats al buit. Es tracta de la major quantitat de marihuana intervinguda a l’Estat i, pel que fa als cabdells, la partida més gran de Catalunya i la segona a tot territori nacional.

A més, dins de la substància vegetal també es van intervenir 305 quilograms de pol·len de marihuana i 422 quilograms de marihuana. A la mateixa finca es dedicaven a premsar-lo i compactar-lo per a la fabricació de tauletes d’haixix, trobant en aquest registre 17 quilograms d’aquesta substància-

<strong>Més de 100.000 plantes</strong>

D’altra banda, s’han trobat més de 100.000 plantes de marihuana, de les quals unes 2.000 eren plantes mare de grans dimensions, a més de més de 97.000 esqueixos en diferents fases de creixement. Els responsables de la plantació havien instal·lat un sofisticat sistema de seguretat mitjançant més d’un centenar de càmeres dotades amb funcions d’última generació per detectar qualsevol moviment.

Aquestes enviaven imatges a un centre de control amb quatre monitors grans de televisió on hi havia vigilància durant les 24 hores . També disposaven de maquinària molt especialitzada que feien servir per al cultiu, recol·lecció i empaquetatge de marihuana, així com per a la producció, premsat i empaquetat d’haixix.

<strong>Frau elèctric</strong>

La plantació de marihuana estava connectada de forma clandestina al fluid elèctric.. A la finca es van personar inspectors de l’empresa elèctrica, comprovant que existien dos connectors fraudulents a l’escomesa general. Es tracta del frau elèctric més gran detectat per aquesta empresa en una plantació de marihuana, superant els dos milions de quilowatts/hora i el milió d’euros de perjudici econòmic.

A més de la substància estupefaent, la policia ha confiscat dues armes d’aire comprimit, una arma blanca, dues armes d’electroxoc i aerosols de pebre. També ha intervingut 5.385 euros en efectiu i una gran quantitat de material informàtic i audiovisual.