Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Desarticulada una organització criminal que cobrava 8.000 euros per contractes de treball a Barcelona

ACN Barcelona.-Els quatre màxims responsables d’una organització criminal de ciutadans pakistanesos dedicada a l’explotació laboral i l’emissió de contractes de treball fraudulents han estat detinguts pel Cos Nacional de Policia […]

Avatar
Agències 17/06/2019

ACN Barcelona.-Els quatre màxims responsables d’una organització criminal de ciutadans pakistanesos dedicada a l’explotació laboral i l’emissió de contractes de treball fraudulents han estat detinguts pel Cos Nacional de Policia (CNP). Els interessats arribaven a pagar als seus compatriotes al voltant dels 8.000 euros a canvi d’un contracte laboral que els permetés sol·licitar l’autorització de residència i treball. Els treballadors eren sotmesos mitjançant amenaces a jornades laborals de fins a 18 hores diàries sense descans setmanal ni respectar cap altre tipus de dret laboral, i havien d’abonar la meitat del seu sou de 300 euros mensuals en concepte d’allotjament.

Inicialment els treballadors eren allotjats al soterrani d’un establiment d’alimentació situat a L’Eixample de Barcelona per, posteriorment i un cop guanyada la seva confiança, allotjar-los en un dels domicilis. Els integrants de la trama s’aprofitaven de la situació d’indefensió, manca de recursos i situació irregular per, sota amenaces, sotmetre els treballadors ales llargues jornades. Per donar cobertura legal davant possibles actuacions de la Inspecció de Treball o policials empraven a altres compatriotes que posseïen la corresponent autorització administrativa de residència i treball. De fet, l’organització desarticulada comptava amb una infraestructura de societats mercantils i domicilis on els treballadors eren distribuïts i allotjats.L’operació policial es va iniciar arran de la denúncia d’un ciutadà pakistanès en situació irregular, que assegurava haver pagat 8.000 euros a canvi d’un contracte laboral que li permetés regularitzar la seva situació administrativa. Amb les dades aportades per la víctima els investigadors van poder esbrinar que es tractava d’una organització amb una estructura perfectament definida d’empreses, establiments i domicilis. El ‘modus operandi’ de la trama es basava en oferir contractes de treball fraudulents a ciutadans nacionals del Pakistan a canvi del pagament. La investigació ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de Barcelona. Als quatre màxims responsables que han estat detinguts se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels treballadors, contra els drets dels ciutadans estrangers i amenaces.