Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Cs amenaça amb portar el Govern als tribunals si no compleix la sentència que imposa el 25% de classes en castellà

ACN Olot.-Ciutadans (Cs) amenaça amb portar el Govern als tribunals si no compleix la sentència que imposa el 25% de classes en castellà. El president de Cs al Parlament, Carlos […]

Avatar
Agències 24/11/2021

ACN Olot.-Ciutadans (Cs) amenaça amb portar el Govern als tribunals si no compleix la sentència que imposa el 25% de classes en castellà. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que és “absolutament insòlit” que el conseller d’Educació demani per carta “a funcionaris públics que no acatin una sentència”: “Això no té ni cap ni peus democràticament parlant i és gravíssim en un estat de dret. No consentirem que hi hagi polítics que diguin que estan per sobre de les sentència i, si aquesta situació continua, no deixarem d’acudir als tribunals si és necessari”. Carrizosa sosté que la sentència és de “plena aplicació” perquè defensa drets constitucionals i també reclama al govern espanyol que garanteixi que es compleix.

El president de Cs al Parlament sosté que la sentència del TSJC, avalada pel Suprem, no és un cop a la immersió lingüística sinó que, en realitat, la garanteix tant en català com en castellà. Per això, acusa el Govern de reaccionar a la resolució amb una actitud “divisòria i victimista”: “Intenta crear un problema que no existeix als carrers, on parlem amb normalitat tant en català com en castellà. No entenem per que en fan ‘casus belli’, quan és una sentència que té tota la lògica”. Per això, amenaça el Govern amb recórrer als tribunals si no acata la sentència. Carrizosa sosté que, en cas d’incompliment, exigiran que s’apliqui pressionant des del punt de vista polític o convocant “accions cíviques” per exigir-ne el compliment. “Si no fan cas d’aquests requeriments, no és que no ho descartem, és que iniciarem accions judicials en cas que el Govern no rectifiqui aquesta actitud tan combativa i tan poc respectuosa amb els ciutadans”, ha exposat. Carrizosa ha carregat contra la carta que ha enviat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics: “No té cap precedent en cap país democràtic i no té ni cap ni peus en un estat de dret. Això és gravíssim i nosaltres no ho consentirem”. El president de Cs al Parlament remarca que és “absolutament insòlit” que un dirigent polític digui “que està per sobre de les sentències” i instin els funcionaris públics a desobeir. En aquest sentit, aquest dimecres al matí el grup parlamentari de Cs ha registrat dues peticions de documentació. La primera és, precisament, la còpia de la carta enviada pel conseller als centres educatius i la segona una còpia de les resolucions o instruccions administratives adoptades pe Departament d’Educació per garantir que els centres educatius “garanteixen una oferta educativa en la que el castellà sigui llengua vehicular en almenys el 25%”. Carlos Carrizosa defensa que la sentència del TSJC és de “plena aplicació” i que no va lligada a cap llei: “No depèn de si és la llei Wert o la llei Celaá, depèn dels drets constitucionals”. Cs exigeix al govern espanyol que garanteixi el compliment de la sentència i acusa el PSC d’estar “amagat”: “M’agradaria sentir que estan a favor de que es respectin els drets de tots els catalans a tenir un bon ensenyament en català i en castellà”. Carrizosa ha visitat aquest dimecres Olot, on ha reclamat a l’equip de govern que compleixi la llei en relació a les banderes que onegen a la façana de l’ajuntament i que retiri el mural de ‘La càrrega’.