Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Comencen els treballs per erradicar l’ungla de gat en 21 hectàrees del Parc Natural del Cap de Creus

|

- Publicitat -

ACN El Port de la Selva – La Diputació de Girona ha començat els treballs per erradicar l’ungla de gat del Parc Natural del Cap de Creus (Alt Empordà). Es tracta d’una planta invasora que afecta directament les autòctones i que s’ha naturalitzat als penya-segats d’aquest espai. L’actuació es farà en 21 hectàrees del parc, entre les localitats de Port de la Selva, Cadaqués i Roses i consisteix en la retirada manual d’aquesta espècie invasora que afecta l’hàbitat i la biodiversitat de la zona. Els treballs s’espera que durin uns tres anys amb parèntesis específics durant la temporada d’estiu per evitar que coincideixi amb el període de més ús de les platges, molt freqüentades els mesos de juliol i agost. El pressupost total és de 175.422,25 euros.

L’actuació s’emmarca dins del projecte europeu de conservació de la natura LIFE medCLIFFS. El mètode que es farà servir és el de la retirada manual de la planta i de les arrels. Les restes s’acumularan en pilons propers protegits i s’aniran degradant en el temps. Els tècnics calculen que en dos anys el volum d’aquests pilons s’haurà reduït en un 75 %.

Publicitat

De fet, s’ha descartat portar-les a un abocador controlat per evitar una hipotètica mobilització de llavors i també per reduir costos econòmics en la gestió. En aquest sentit, s’han programat diferents controls anuals de la vegetació regenerada durant almenys els cinc anys posteriors a la primera intervenció.

De moment, s’ha començat per la zona del Far de s’Arenella, dins el terme municipal del Port de la Selva. Posteriorment, es continuarà a Portlligat, s’Alqueria Petita i Calders, es Pianc (Cadaqués) i a cala Calitjàs – cala Pelosa (Roses).

L’ungla de gat és una planta reptant amb nombroses fulles carnoses de color verd a vermellós i d’origen sud-africà. Suporta bé la sequera, la salinitat i els substrats sorrencs, raó per la qual s’ha utilitzat per prevenir l’erosió de talussos i dunes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió