Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Claus de la moció de censura: Tamames a l’escó d’Abascal, Feijóo absent i la incògnita sobre l’estratègia de Sánchez

|

- Publicitat -

ACN Madrid – L’economista Ramón Tamames protagonitzarà dimarts i dimecres la segona moció de censura de Vox, abocada al fracàs només amb suport del partit de Santiago Abascal i l’abstenció del PP. El seu discurs –ja filtrat- no seguirà estrictament la línia de Vox, com tampoc, possiblement, les seves rèpliques. Tamames intervindrà des de l’escó d’Abascal, que previsiblement serà al seient adjacent i li podrà donar indicacions, malgrat que la Meritxell Batet li havia ofert fer-ho des del centre de l’hemicicle. Feijóo no serà present a un debat que considera “un show” però que afecta el seu espai, i Sánchez encara no ha desgranat si serà ell qui farà la rèplica, cosa que deixa oberta la possibilitat que ho facin altres membres de l’executiu.

El debat de la moció de censura començarà aquest dimarts a les 09h amb una intervenció sense límit de temps del líder de la formació que la proposa, Santiago Abscal. Després el seguirà el discurs del candidat, Ramón Tamames, també sense límit de temps, i després el govern espanyol li podrà donar rèplica amb una intervenció del president o algun dels seus membres, també sense límit de temps.

Publicitat

Un cop superada aquesta fase, començaran les intervencions dels grups. Serà de menor a major, de manera que els primers a intervenir seran els membres del Grup Mixt (amb la CUP), seguits de Bildu, PNB, Cs, el Grup Plural (amb Junts), ERC, Podem, Vox, PP i PSOE. Cada formació disposarà d’un temps d’intervenció de 30 minuts i 10 més de contrarèplica.

El debat s’allargarà fins dimarts al migdia i acabarà amb una votació on amb tota probabilitat la moció de censura quedarà rebutjada amb els únics suports dels 52 diputats de Vox i l’abstenció del PP. Per prosperar, la moció de censura hauria de rebre el suport de la majoria absoluta de la cambra, 176 diputats.

Tamames intervindrà des de l’escó d’Abascal

Tamames intervindrà des de l’escó de Santiago Abascal, però aquesta no era la primera opció. En un primer moment, en atenció als seus problemes de mobilitat –té 89 anys- la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va oferir al candidat de la moció de censura la possibilitat d’intervenir des d’un espai al centre de l’hemicicle, on habitualment es troben els serveis de taquigrafia.

Segons fonts parlamentàries, Tamames ho veia amb bons ulls, però en una reunió posterior entre Batet, Tamames i el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, es va acordar que finalment intervindrà i respondrà des de l’escó de Santiago Abascal, on el líder de Vox tindrà molt més a prop el candidat i on, eventualment, li podria donar indicacions.

Feijóo no serà a l’hemicicle

Contràriament al que va fer Pablo Casado, en aquesta ocasió, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha optat per una abstenció davant el que qualifica de “show” que, segons el criteri del líder dels populars, només serveix per atorgar una nova victòria parlamentària al govern de Pedro Sánchez.

El to de la rèplica del PP és una de les incògnites del debat. El 2020 Casado va mostrar contundència davant Abascal, com també ho va fer la setmana passada Isabel Díaz Ayuso assegurant que Tamames “podria ser el candidat de Podem” per haver dit que Espanya és una “nació de nacions”.

Malgrat que Feijóo té possibilitat de ser present a l’hemicicle com a senador –en cap cas podria intervenir- el líder del PP no hi assistirà. Previsiblement, la rèplica la donarà la portaveu i secretària general del PP, Cuca Gamarra. El líder del PP es va reunir recentment amb Tamames per discutir l’oportunitat d’aquesta moció de censura i li va etzibar: “Si fossis el meu pare, no et deixaria”.

Incògnites sobre l’estratègia del govern espanyol

En canvi, el govern espanyol veu la moció de censura com un debat útil per “confrontar” models entre la majoria progressista i les formacions de la dreta. Sánchez ja va dir que es prendria “seriosament” el debat.

La Moncloa manté encara en secret la seva estratègia en la resposta al professor Tamames. No ha aclarit qui donarà la rèplica al seu discurs, si serà el president espanyol Pedro Sánchez, algun dels seus ministres, com les vicepresidentes Yolanda Díaz i Nadia Calviño. Podem ha ofert la possibilitat també que intervinguin Ione Belarra i Irene Montero.

No hi haurà boicot

Algunes formacions com ERC es van plantejar la possibilitat de boicotejar la moció de censura no donant rèplica al discurs de Tamames. Aquesta setmana mateix portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, va admetre que finalment “tothom vol parlar”, i finalment ERC acabarà prenent també la paraula.

Tamames demanarà eleccions

‘Eldiario.es’ va publicar una filtració d’un esborrany del discurs que Ramón Tamames té previst fer a l’hemicicle. Segons l’economista “Espanya s’assembla a una autocràcia absorbent”. No inclou algunes de les línies bàsiques del discurs de Vox, tot i que sí que acusa els partits independentistes i nacionalistes de pretendre “trencar Espanya”. Tamames demanarà a Sánchez que convoqui eleccions generals el 28 de maig, coincidint amb les autonòmiques i municipals.

De fet, Tamames manté postulats allunyats d’algunes de les tesis del partit d’ultradreta. En una entrevista a ‘El Mundo’ la setmana passada defensava que Espanya és una “nació de nacions”. En roda de premsa al Congrés va assegurar que malgrat tot “coincideix amb Vox en el que és important, com és la unitat d’Espanya”.

Sis mocions de censura en democràcia

Aquesta serà la sisena moció de censura a les Corts espanyoles des de la mort del dictador. Quatre han tingut lloc en els últims set anys i només una, la de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy, ha prosperat. La primera va tenir lloc el 1980 contra Adolfo Suárez; la segona el 1987 contra Felipe González; la tercera va ser la de 2017 de Pablo Iglesias contra Mariano Rajoy; la quarta la de 2018 de Sánchez contra Rajoy, i la cinquena la de 2020 de Santiago Abascal contra Sánchez.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió