Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Ciuró reclama no demorar més els indults i diu que un cop liquidada la condemna els presos haurien de sortir “en hores”

ACN Barcelona.-La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha reclamat al govern espanyol que no demori més els indults. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha apuntat que fa dies que diuen […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Barcelona.-La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha reclamat al govern espanyol que no demori més els indults. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha apuntat que fa dies que diuen que els indults estan sobre la taula i ha demanat que es tingui en compte que els presos i les seves famílies estan pendents de saber què passarà. Per això, ha demanat que no hi hagi “més acarnissament”. Ciuró ha considerat també que un cop publicats al BOE i que el Tribunal Suprem (TS) faci la liquidació de la condemna, la sortida de la presó s’hauria de produir en “hores”. Ha afegit que de no ser així s’aniria en contra de la pròpia figura de l’indult. Ciuró també ha demanat desvincular-ho de la revisió del tercer grau i ha rebutjat el concepte de reversibilitat.

En tot cas, Ciuró ha afirmat que el govern espanyol no ha deixat clar si els indults seran o no reversibles i què vol dir aquesta reversibilitat. Per això, ha afirmat que esperaran a conèixer el redactat final dels indults. “Estarem molt amatents”, ha alertat.D’altra banda, ha declarat que en un país “normal” Carles Puigdemont, i els exiliats, estarien llavors en condicions de tornar perquè tindrien immunitat parlamentària. Per això, la consellera ha defensat que amb l’indult no n’hi ha prou i ha insistit en la necessitat de l’amnistia com a condició per solucionar el conflicte amb l’Estat.L’1-O un referèndum per declarar la independènciaD’altra banda, Ciuró ha manifestat que l’1-O va ser un referèndum per declarar la independència. Ha afegit però que aquest debat sorgit arran de la carta de Jordi Sànchez està tancat. La consellera ha afirmat que Junts anirà a la taula de diàleg amb l’Estat amb lleialtat i honestedat i complint l’acord de Govern amb ERC i ha esperat que pugui donar resultats en dos anys. De no ser així, s’haurà de vestir una estratègia futura, sobre la que no ha volgut avançar. Treballar en els desnonamentsPer últim, Ciuró ha reiterat la necessitat de crear la taula de treball entre els departaments d’Interior, Justícia i Drets Socials per detectar els senyals que permetin actuar en els casos de vulnerabilitat abans d’arribar als llançaments d’habitatges. Ha reconegut que la justícia està col·lapsada però ha afegit que aquest és un mal endèmic per la manca de pressupostos per part de l’Estat. Ha concretat que des de Catalunya es volen impulsar accions per alleugerir la situació, com per exemple potenciar més vocacions de jutges i fiscals catalans que optin en primera opció per Catalunya i evitar paralitzacions de jutjats perquè els jutges no havien triat Catalunya i marxen quan poden.