Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

CCOO acusa Educació d’iniciar una reforma “exprés” del model d’FP “eludint el debat”

ACN Barcelona.-CCOO ha acusat el Departament d’Educació d’iniciar una reforma “exprés” del model d’FP “eludint el debat”. El sindicat fa referència al fet que han passat a informació pública el […]

Avatar
Agències 01/12/2020

ACN Barcelona.-CCOO ha acusat el Departament d’Educació d’iniciar una reforma “exprés” del model d’FP “eludint el debat”. El sindicat fa referència al fet que han passat a informació pública el projecte de modificació del currículum dels cicles formatius de formació professional i el d’organització dels ensenyaments d’FP inicial no presencials. CCOO ha acusat el Departament d'”abusar” de la disposició addicional de la Llei d’FP que permet modificar el currículum mitjançant una ordre. Ha considerat que “es pretén modificar la totalitat del sistema educatiu d’FP inicial, amb més de 174 graus de FP, tirant pel dret i saltant-se les Bases per al model català d’FP Dual, sense dictamen del Consell Escolar”.

El sindicat ha afirmat que així és menysté la participació i el debat necessari en la comunitat educativa, obviant les mesures excepcionals per la covid i la imminent reforma de l’FP a escala estatal. Ha afegit que es posa a les direccions dels centres i als equips docents “entre l’espassa i la paret”. En aquest sentit, afirma que el text normatiu no inclou ni l’organització curricular ni l’atribució docent de cada titulació enviades als centres “en forma d’orientacions” sense obligat compliment ni possibilitat d’impugnació. Així, creuen que es trasllada qualsevol reclamació a les decisions de les direccions en l’elaboració d’horaris i l’adjudicació dels mòduls. El sindicat ha dit que les mesures i instruccions excepcionals per la covid, com el sistema híbrid i semipresencial, d’aquest curs “van en la línia contrària” a la reforma permetent diferents organitzacions curriculars, les pràctiques enel mateix centre o la disminució d’aquestes fins al mínim establert. Per tant, veuen “invalidat” el pilotatge que s’està duent a terme aquest curs. CCOO ha negat que el text busqui una modificació de la distribució horària interna de l’alumnat i un ajustament del currículum i hi veu “una autèntica reforma de l’FP amb afectacions sobre les plantilles i les atribucions docents, atès que s’articula un currículum únic d’FP generalitzant, l’FP Dual a l’engròs sense la prospectiva, la progressivitat, l’avaluació, ni els recursos pertinents per aquesta modalitat”.Pel que fa a l’FP no presencial, alerta del “perill” de consolidar un model a distància “al servei de l’empresa i no de les persones, incrementant l’oferta totalment segregada i possibilitant la ‘uberització’ del professorat amb fórmules contractuals precàries”.El sindicat ha reclamat que es garanteixin les places públiques a través de l’Institut Obert de Catalunya davant del creixement “desmesurat” dels darrers anys de l’oferta privada. CCOO ha sol·licitat al Consell Escolar de Catalunya que els facilitin el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, mencionat en el redactat a consulta pública, sobre l’ordre així com la viabilitat de regulació del model en una norma d’aquest rang.