Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Carla Simón roda ‘Alcarràs’, una pel·lícula de quilòmetre zero que retrata la vida d’una família de pagesos

ACN Sucs.-Carla Simón es troba aquests dies rodant ‘Alcarràs’ al Segrià i al Pla d’Urgell, amb actors i actrius no professionals, tots de la plana de Lleida. És per això […]

Agències 15/07/2021

ACN Sucs.-Carla Simón es troba aquests dies rodant ‘Alcarràs’ al Segrià i al Pla d’Urgell, amb actors i actrius no professionals, tots de la plana de Lleida. És per això que el president de la Diputació, Joan Talarn, l’ha qualificat de producte “quilòmetre zero”, amb escenaris i persones del territori. La pel·lícula retrata la vida d’una família de pagesos que ha de deixar la seva terra. “És una pel·lícula coral que reflexiona sobre les relacions familiars en un moment de tensió que coincideix amb la collita”, explica Simón. Sobre projectes futurs, la directora no ha donat massa detalls tot i que ha explicat que ja té el guió d’una altra pel·lícula que va escriure durant la pandèmia. “També va sobre la família però encara està en procés”, comenta.

Carla Simón i el seu equip han deixat entrar els mitjans de comunicació al rodatge de la pel·lícula ‘Alcarràs’, que aquest dijous tenia com a escenari el municipi de Sucs (Segrià). Aquesta és la setena setmana de les vuit previstes de rodatge. També han rodat a Massalcoreig, Alcarràs, Bellvís, Aitona o Seròs, entre d’altres. “Està anant molt bé tot i la covid-19 i el gran repte dels actors, que és la primera vegada que fan una pel·lícula”, explicava.Aquesta pel·lícula no és autobiogràfica, ha dit, però l’escenari i la història sí que li són familiars. “La família de la meva mare adoptiva són d’Alcarràs i cultiven fruita de pinyol i a Alcarràs és una terra que conec, on vaig des de petita, i tenia molta curiositat per retratar l’ofici d’agricultor”, ha explicat. “Em sembla una feina fascinant, dura, molt digna i molt bonica però que està en un moment delicat”, comenta, i és “un ofici molt vell que si no el protegim desapareixerà”, alerta.Al rodatge d’aquest dijous també hi ha assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha destacat l’aposta de la Diputació per iniciatives que promoguin el territori, com aquesta pel·lícula. “No és un documental, és una ficció, però creiem que pot servir per explicar què està passant a les comarques agrícoles de les terres de Lleida i per tenir un escenari un relat plenament lleidatà”.La directora Carla Simón va debutar amb la pel·lícula ‘Estiu 1993’ que, estrenada a la Berlinale de 2017, ha recollit més de 30 premis a tot el món. A més, va ser seleccionada per representar Espanya als Premis Oscar, també va ser nominada als European Film Awards i va guanyar 3 Goyas. També va rebre el premi al talent emergent Women in Motion a Cannes 2018. La producció compta amb el suport de TV3, TVE i Movistar Plus, com a plataformes de difusió després de les sales de cinema. Les productores que lideren aquest projecte, Avalon i Vilaüt Films (Lastor Media), són responsables d’algunes de diverses pro­duccions cinematogràfiques com ara els documentals ‘Bicicleta, cullera, poma’, ‘Petitet’ o ‘Priorat’, les ficcions ‘10.000 km’, ’13 dies d’octubre’, ‘Estiu 1993’, ‘Els dies que vindran’, ‘Te quiero, imbécil’ i ‘El rei Borni’, tots ells guanyadors de premis Goya i Gaudí.