Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Camil Ros retreu als partits catalans la manca d’acord pels pressupostos: “No poden retardar més la situació”

ACN Barcelona – El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha retret als partits catalans que vagin “tard” en l’acord dels pressupostos, en plena negociació entre el Govern i […]

Agències 04/01/2023

ACN Barcelona – El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, ha retret als partits catalans que vagin “tard” en l’acord dels pressupostos, en plena negociació entre el Govern i formacions com el PSC. “No poden retardar més aquesta situació (…) “, ha etzibat en una roda de premsa aquest dilluns. Ros ha lamentat que “cada mes que passa” són 30 dies més que no s’aplica l’increment del 8% de l’Índex de Suficiència de Ciutadania, per accedir a ajuts. D’altra banda, Ros ha fet balanç del món del treball de l’any 2022, que ha estat marcat per l’aprovació de la reforma laboral i per pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors per la inflació.

El líder d’UGT a Catalunya ha avisat que el 2023 “seguirà sent un any de mobilització” sindical, en la línia de l’últim exercici, que ha definit com un període de “conquesta” i “recuperació de drets” en la negociació col·lectiva, com ara la ultra activitat i la prevalença del conveni de sector per damunt del d’empresa en temes salarials.

El sindicalista ha reivindicat l’efecte positiu que ha tingut la reforma laboral en l’estabilització dels contractes, un 41% dels quals han sigut indefinits. Segons Ros, s’ha de treballar perquè aquesta dada arribi al 50% a finals del 2023. En el capítol de contractació, el líder sindical ha instat la Inspecció de Treball que revisi bé els contractes fixos discontinus per evitar un mal ús i  que el treballador es passi més temps treballant que en situació d’atur.

Ara mateix, els fixos discontinus representen un 10% de la contractació i han experimentat un creixement d’un 622% en un any. Entre els contractes indefinits, però, el més utilitzat és el de jornada completa que ha crescut un 104%.

Tot i la bona notícia que representa l’estabilitat en la contractació, el secretari general d’UGT ha lamentat la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors per la inflació disparada i ha instat a les patronals arribar acords salarials. “És molt important per al conjunt de la classe treballadora que hi hagi un increment mínim i després sector a sector apliquem clàusules de revisió”, ha afirmat.

El secretari general d’UGT ha assegurat que durant el 2022 s’ha especulat amb els preus a costa dels treballadors. Durant l’any, s’ha demostrat que “és possible” apujar sous perquè moltes de les vagues convocades des del setembre no s’han acabat realitzant perquè hi ha hagut un acord.

A més, ha defensat que “és bo” per l’economia perquè “els increments van al consum i no a paradisos fiscals com alguns beneficis empresarials”. Per això, ha insistit a dirigir-se a les patronals per dir-los que han d’escollir “si volen acord salarial o conflicte”.

En aquest sentit, Ros ha defensat que “no hi ha cap indicador” que pronostiqui una recessió econòmica, per molt que alguns organismes hi insisteixin. Segons el líder d’UGT, no s’ha detectat un increment d’ERTO, d’ERO i tampoc d’acomiadaments individuals.