Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Calviño espera que els fons europeus no es retardin i assegura que Espanya farà servir íntegrament els 140.000 milions

ACN Barcelona.-La vicepresidenta tercera d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dijous que espera que el pla de recuperació europeu no es retardi per culpa dels vetos […]

Avatar
Agències 19/11/2020

ACN Barcelona.-La vicepresidenta tercera d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dijous que espera que el pla de recuperació europeu no es retardi per culpa dels vetos de Polònia i Hongria. A més, ha indicat que Espanya té la intenció de fer servir íntegrament els 140.000 milions que li corresponen. En una intervenció al fòrum Capital Markets de Bloomberg, la ministra d’Afers Econòmics ha augurat que l’economia espanyola creixerà en el quart trimestre del 2020 tot i les restriccions ja que “l’impacte econòmic de la segona onada és menor que el de la primera”. “Sembla que la segona onada està sota control i les xifres estan millorant a tot el país sense haver de decretar el confinament total”, ha dit.

“La segona onada no està tenint ni molt menys el mateix impacte que la primera onada va tenir sobre l’economia espanyola. Amb tota la prudència necessària, les xifres de la setmana passada mostren que les dades estan millorant a Espanya pel que a contagis, hospitalitzats i morts i sembla que la segona onada està sota control (…) i sense haver hagut de fer un confinament total”, ha dit.Les restriccions a sectors com la restauració o la mobilitat durant aquest últim mes tindran “un impacte molt menys important” pel PIB espanyol a finals d’any. L’indicador ja va créixer un 16,7% en el tercer trimestre després d’enfonsar-se durant el segon. “La nostra previsió pel quart trimestre no és negativa. Esperem que continuar creixent i tenir una base forta per a la recuperació durant el 2021″, ha afegit.La vicepresidenta tercera de l’executiu de Pedro Sánchez confia mençar a repartir els fons europeus tan aviat com sigui possible, després que Hongria i Polònia han bloquegessin el pressupost europeu en la votació perquè no veuen amb bons ulls el mecanisme que permet congelar els fons europeus als estats que no respecten l’estat de dret.”Espero que no hi hagi cap retard. La presidència alemanya de la Comissió Europea està compromesa en tancar aquest assumpte tan aviat com sigui possible i el Parlament Europeu també està compromès. L’objectiu hauria de continuar sent l’1 de gener”, ha assenyalat.A més, Calviño ha promès que Espanya farà servir la totalitat dels recursos però que prioritzaran els 72.000 milions en transferències que s’han de canalitzar fins al 2023, en canvi els crèdits es poden repartir durant els 6 anys que dura el programa. “Ens hem d’assegurar que no perdem ni un euro de les transferències”, ha subratllat la ministra.D’altra banda, també ha assegurat que l’Estat espanyol “estarà a dins de la primera onada de països que estarà preparat per fer una vacunació massiva”, ja que hi ha un acord entre els socis europeus que assegura que, quan estiguin disponibles, les dosis es distribuiran entre els membres de la Unió Europea en el mateix moment. Segons aquest pacte, a Espanya li toquen 20 milions de dosis que serviran per posar la vacuna a 10 milions de persones.