Dimecres, 20 de gener de 2021 - Edició 909
La República

Budó assenyala que diferents informes avalarien la legalitat d’ajornar les eleccions

ACN Els Torms.-La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que informes dels serveis jurídics de la Generalitat, de la Comissió Jurídica Assessora i del […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Els Torms.-La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que informes dels serveis jurídics de la Generalitat, de la Comissió Jurídica Assessora i del Síndic de Greuges “sembla que veurien viable i, per tant, legal, poder ajornar les eleccions” previstes per al 14-F. “En cap cas s’està parlant de suspendre-les sinó d’ajornar-les amb un període concret”, ha assenyalat. Budó ha reiterat que el que preocupa al Govern és que “es puguin dur a terme i es pugui garantir, tant la participació política de les formacions com el dret a vot de tots els ciutadans”. En aquest sentit, ha preguntat al ministre de Sanitat i candidat del PSC, Salvador Illa, si celebrar-les el 14-F suposaria posar en risc la salut de persones.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha assegurat que diferents informes que avalarien l’ajornament de les eleccions, responent així a les declaracions del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en què ha avisat que posposar el 14-F seria “greu per a la democràcia” i ha demanat “responsabilitat” als partits. Campo ha remarcat també que la suspensió de les eleccions no està prevista a la llei electoral i ha recordat que hi ha “mecanismes d’impugnació”. Meritxell Budó ha insistit en què la voluntat del Govern és aconseguir un consens de totes les formacions polítiques en la taula de partits que tindrà lloc aquest divendres per si les eleccions es poden mantenir pel 14 de febrer o bé s’han d’ajornar per a una data “que tampoc vagi molt més enllà”. En aquest sentit, ha defensat que “l’opció d’ajornar-les s’ha de contemplar” però ha reiterat que des del Govern es vol que, sigui quina sigui la decisió que s’adopti, que sigui “de consens entre les diferents formacions polítiques”. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha remarcat que “el que és més important de tot és que unes eleccions han de garantir el dret a la participació política”. Per una banda, ha dit que “s’ha de poder permetre que els partits polítics puguin fer campanya electoral, puguin explicar els seus programes i puguin traslladar tota la informació a la ciutadania”.Per altra, ha defensat que “també s’ha de garantir el dret a vot de totes les persones afectades per la covid-19 o bé que es trobin aïllades o guardant quarantena perquè són positius o contactes estrets d’un positiu”. Budó ha remarcat que, en aquets moments, més de 100.000 persones es troben en aquestes situacions. “Cal poder garantir el dret a la salut i a la vida” i, per tant, que “aquest procés electoral no posi la salut dels ciutadans i dels electors del país”, ha afegit. En aquest sentit, Meritxell Budó ha emplaçat el ministre de Sanitat i candidat del PSC el 14-F, Salvador Illa, a pronunciar-se sobre el fet que si les eleccions se celebressin el 14 de febrer “estarà garantit que aquestes persones podran votar i que no es posarà en risc la salut dels electors”.

Relacionats