Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Brussel·les vol que les companyies demostrin que la seva producció no prové de terres desforestades o degradades

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La comissió parlamentària de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu ha donat llum verda a una proposta de la Comissió Europea perquè les empreses hagin de demostrar que els béns que entren a la Unió Europea (UE) no han estat produïts en terres que pateixen desforestació o estan degradades. La legislació també obliga les companyies a verificar que han respectat els drets humans de la població indígena durant el procés de producció i les normes del país on produeixen. El comitè, a més, ha proposat que les institucions financeres estiguin subjectes a requisits addicionals per assegurar que les seves activitats no contribueixen a la desforestació.

A banda de donar el vistiplau a la proposta, la comissió ha proposat una sèrie de modificacions per fer més ambiciós el text. En la legislació inicial, la Comissió suggeria que s’actués sobre la ramaderia, el cacau, el cafè, l’oli de palma, la soja i la fusta, incloent-hi productes que continguin, s’hagin alimentat o hagin estat fabricats amb aquestes matèries primeres, com el cuir, la xocolata o els mobles. Ara, els eurodiputats demanen incloure la carn de porc, ovella, cabra i aviram, així com el blat de moro, el cautxú, el carbó vegetal i els productes impresos en paper.

Publicitat

La Comissió haurà d’avaluar, en dos anys des que s’apliqui la norma, si les regles han d’afectar també altres productes com la canya de sucre, l’etanol i els productes miners. El comitè també recomana que un any després de l’arrancada de la legislació s’estudiï incloure pastures i aiguamolls.

La Comissió haurà de classificar els països en risc baix, estàndard o alt en sis mesos a partir de l’entrada en vigor d’aquest reglament. Les importacions dels països de baix risc estaran subjectes a menys obligacions. “Si aconseguim el correcte equilibri entre ambició, aplicabilitat i compatibilitat amb l’Organització Mundial del Comerç (OMC), aquesta nova eina té el potencial d’avançar cap a una cadena de subministrament sense desforestació”, ha al·legat el diputat popular Christophe Hansen.

Està previst que el Parlament Europeu voti sobre la proposta el pròxim setembre. En cas que fos aprovada, començaria la negociació amb els estats membres.

La regulació busca assegurar que els productes que compren els consumidors no contribueixen a la destrucció dels boscos, pretén reduir la contribució de la UE al canvi climàtic i evitar la pèrdua de biodiversitat. Segons l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), entre 1990 i 2020 es van perdre 420 milions d’hectàrees de bosc a tot el món, sent la UE responsable d’un 10%.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió